Kitajska prehitela Evropo: Do konca leta bo storitve 5G uporabljala že milijarda ljudi

Gregor Grosman
12.12.2020 04:07
Pandemija je poudarila vpliv povezljivosti na naša življenja, je ob predstavitvi Ericsson Mobility Report povedal Fredrik Jejdling, izvršni podpredsednik družbe.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Družba Ericsson ocenjuje, da bo vsaka četrta od skupno desetih naročnin v letu 2026 vezana na omrežje pete generacije (5G), so napovedali v najnovejšem poročilu Ericsson Mobility Report. Ugotavljajo, da se ta mobilna tehnologija uvaja najhitreje od vseh generacij mobilne povezljivosti do zdaj. Do konca leta 2020 naj bi imela po napovedih poročila dostop do storitev 5G v svojem lokalnem okolju že milijarda uporabnikov, torej 15 odstotkov svetovnega prebivalstva, leta 2026 bo takšnih že 60 odstotkov svetovnega prebivalstva, dosegli pa naj bi tudi 3,5 milijarde naročnin na omrežja 5G.

Reuters

Medtem ko so številne evropske države med letom odložile dražbe radijskega spektra za 5G, napovedujejo, da bo Evropa do konca leta dosegla odstotek naročnin 5G. Podatek za staro celino ni najbolj spodbuden glede na to, da naj bi Severna Amerika leto zaključila s približno štirimi odstotki mobilnih naročnin na 5G, napovedujejo pa, da bo delež strmo rasel in naj bi do leta 2026 dosegel kar 80 odstotkov vseh mobilnih naročnin, to pa bi bila tudi najvišja stopnja v svetovnem merilu. Fredrik Jejdling, izvršni podpredsednik in vodja omrežij v družbi Ericsson, je poudaril, da je letos svet naredil velik korak v smeri digitalizacije. “Pandemija je poudarila vpliv povezljivosti na naša življenja in ne nazadnje delovala kot katalizator hitrih sprememb. Mobilna omrežja so ključna infrastruktura, ki omogoča številne vidike vsakdanjega življenja, 5G pa bo ključnega pomena za prihodnjo gospodarsko blaginjo.”

Strokovnjaki ob tem izpostavljajo, da uspeh nove tehnologije ne bo omejen le na pokritost ali naročniške številke, temveč se bo njegova prava vrednost razkrila skozi nove uporabniške izkušnje in aplikacije. Mnoge šele nastajajo, med njimi denimo igre v oblaku, ki se šele prebujajo. Tudi internet stvari (IoT), ki je namenjen časovno občutljivim aplikacijam, ki zahtevajo takojšnjo izmenjavo podatkov, bo omogočil prav 5G. “Prve zgodbe o uspehu, ki temeljijo na tehnologiji 5G, so že dostopne, mnoge pa bomo še videli,” je dejal Aleksandar Todorovski, direktor družbe Ericsson Slovenija. Ob tem je izpostavil lokalne slovenske projekte, kot je prvo slovensko omrežje 5G Telekoma Slovenije.

“Slovenski ponudniki storitev, ki bodo sledili globalnim trendom in med prvimi omogočili uvajanje in kontinuiran razvoj tehnologije 5G, bodo s tem kreirali platformo za razvoj novih uporabniških izkušenj in poslovnih modelov. Verjamem, da je to osnova za nadaljnji razvoj in pospešeno digitalizacijo tudi slovenskega gospodarstva.” Todorovski vidi priložnost tudi za fiksen brezžični internet prek 5G, ki ga opisuje kot odlično alternativo fiksnemu optičnemu dostopu na ruralnih geografskih območjih, pri katerih na eni strani ni ekonomskega interesa za izgradnjo fiksnega optičnega omrežja, na drugi strani je pa potreba po hitrem širokopasovnem internetu velika.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta