Mejni nadzor: Menda dve neprimerljivi ruti

Boris Jaušovec Boris Jaušovec
21.09.2019 05:49

Avstrijski notranji minister Wolfgang Peschorn je kolegu Boštjanu Poklukarju obljubil, da bo Dunaj preučil slovenski predlog o vzpostavitvi skupnih partulj.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sašo Bizjak

Tako bi morda lahko odpravili enostranske avstrijske kontrole na tej meji, ki jih Dunaj podaljšuje že od leta 2015, in delajo škodo, kot je na skupni tiskovni konferenci poudaril slovenski gostitelj. V zvezi s tem smo ta teden na avstrijsko notranje ministrstvo poslali še dodatna vprašanja. Po elektronski pošti nam je odgovarjal govorec notranjega ministrstva, komisar Christoph Pölzl.

Odločitev oktobra

Najprej nas je zanimalo, glede na to, da bodo v Avstriji 29. septembra predčasne parlamentarne volitve, katera vlada in kdaj bo pravzaprav proučila slovensko ponudbo o skupnih patruljah na meji. Christoph Pölzl odgovarja: "Tudi po volitvah konec septembra bo sedanja začasna vlada še naprej delovala, dokler pač ne bomo dobili nove vlade. Vsekakor pa menimo, da bo sedanja vlada slovenski predlog preučila do sredine oktobra." Ali je potemtakem realno, da Avstrija sredi novembra od Evropske komisije ne bo več znova zahtevala dovoljenja za podaljšanje nadzora na meji s Slovenijo? Govorec notranjega ministrstva pojasnjuje, da je odgovor na to vprašanje odvisen od razmer na terenu: "Ali bomo nadzor na notranjih schengenskih mejah izvajali tudi po 13. novembru, ko se izteče sedanje podaljšanje, bo največ odvisno od razvoja migracij in varnostnega položaja. Vsekakor se o tem še pogovarjamo s sosednjimi državami, tako da za zdaj končne odločitve še nimamo."

​Več težav z Italijo

Toda ali nima z Italijo Avstrija več ilegalnih prehodov kakor s Slovenijo? Letos, kot je dejal Poklukar, so iz Avstrije v Slovenijo vrnili le 62 oseb. Koliko jih je Avstrija v istem času vrnila v Italijo in koliko na Madžarsko? Kje na kopenski meji, notranjost države, recimo na letališčih, primete v Avstriji največ ilegalnih migrantov, smo vprašali Pölzla. "S stališča Avstrije gre tukaj za dve različni migrantski ruti, ki ju spričo tega ne moremo primerjati," je pojasnil.
​Zanimalo nas je tudi, ali pri sosedih uporabljajo posebno enoto Puma, ki so jo lani predstavili v Špilju. Kolikokrat so to enoto v letu dni že morali angažirati in na kateri meji? In koliko Avstrijo Puma stane na leto? Pölzl odgovarja: "Policijska enota Puma za obmejne zadeve in tujce je lani od od 1. septembra do 31. decembra po vsej Avstriji, torej tako na mejah kakor v notranjosti države, opravila 895 intervencij. Pripadniki Pume so za te intervencije porabili 46.400 delovnih ur in pri tem preverili identiteto okoli 32 tisoč oseb, pregledali štiri tisoč vozil, spisali 1100 ovadb in priprli 210 ljudi. Če sprašujete o stroških, vam na to ne moremo odgovoriti, saj pripadniki Pume prihajajo iz različnih struktur in proračunskih postavk."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta