Propad krutega kalifata

Vojislav Bercko Vojislav Bercko
23.02.2019 01:11

Islamska država, zadnjih pet let strah in trepet Bližnjega vzhoda, pa tudi Evrope, je na kolenih. Toda to nikakor ne pomeni, da so umrle tudi ideje skrajnih džihadistov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Črna zastava Islamske države, trofeja za zmagovalce
Reuters

Več kot štiri leta so veljali za strah in trepet velikega dela Bližnjega vzhoda, zlasti Sirije in Iraka. Toda zdaj se je samorazglašena Islamska država (IS), kalifat, ki je na svojem vrhuncu obsegal skoraj 90 tisoč kvadratnih kilometrov, sesula sama vase. Sirska in iraška vojska, kurdske milice in druge polregularne vojaške enote so ob izdatni pomoči ameriškega in ruskega letalstva zdesetkale vrste borcev IS, katerih število je v nekem obdobju presegalo sto tisoč, od tega naj bi bilo med njimi 40 tisoč tujcev iz več kot stotih držav. Koliko jih je ostalo, ne ve nihče, po podatkih Združenih narodov, ki jih je nedavno predstavil generalni sekretar svetovne organizacije António Guterres, naj bi se jih po puščavskih območjih med Sirijo in Irakom klatilo še kakšnih 14 do 18 tisoč. O usodi njihovega duhovnega, verskega, vojaškega in političnega voditelja, samooklicanega kalifa Abuja Bakra al Bagdadija, je znano bore malo ali praktično nič. Dostikrat so poročali, da je bil ubit, da je bil ranjen, da so ga skušali strmoglaviti njegovi lastni borci, menda tujci ... Nobena od takšnih informacij ni bila nikdar potrjena, očitno niti tuje obveščevalne službe ne vedo, kaj se je zgodilo s tem gorečim sunitskim pridigarjem, ki je nekoč odločal o življenju ali smrti skoraj deset milijonov ljudi, živečih na območjih pod nadzorom IS.

Uroš Šoštarič
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta