(VIDEO) Prihaja risji frajer iz Karpatov

Glorija Lorenci Glorija Lorenci
06.04.2019 05:47

Ves teden smo bili v nizkem startu. Človek ne vidi vsak dan risa iz divjine, tudi privilegij biti zraven pri prvi epizodi ponovne naselitve je še kako vreden vstajanja sredi noči in poti v Loški Potok, kjer stoji prilagoditvena obora zanj.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Gabriele Retez

Ne se veseliti prezgodaj, je napovedal Rok Černe, vodja projektov na področju prostoživečih živali na Zavodu za gozdove Slovenije (ZGS) in še naslednjih nekaj let koordinator mednarodnega projekta Life Lynx. Da se morajo slovenski in romunski veterinarji dogovoriti o certifikatu, ki ga ris potrebuje za pot v Slovenijo, je pojasnil. "Utegne se kaj zaplesti." In se tudi je.

Če vi verjamete, da se da ...

Prvemu evrazijskemu risu, ki se po načrtu Life Lynx iz Romunije seli v Slovenijo, je ime Goru. Ime je dobil po gori v zaščitenem območju Putna Vrancea v vzhodnih Karpatih, kjer je bil februarja ujet in sprejet v karanteno. V naslednjih tednih testiran na mačjo kugo, mačji aids, parvoviruse, steklino ... Seznam je dolg. Odvzeli so mu tudi vzorce za genetiko, ti so že na ljubljanski Biotehniški fakulteti (BT) in špilajo, kot se reče v ljudskem jeziku.
"Idealen, okoli pet let star, zdrav, močan samec," pravi Rok Černe. Da je močan, ni nepomembno. Potrebuje to prednost pred rivali, da prej osvoji samice in da se pri naših risih končno prekine proces, ki ga stroka imenuje vrtinec izumiranja. Zaradi parjenja v sorodstvu in vseh posledic, ki jih "incest" prinaša, je namreč ris na naših tleh že drugič tik pred izumrtjem. Namen mednarodnega projekta Life Lynx, ki se je začel 1. julija 2017 in bo trajal do 31. marca 2024, je zaustaviti propad dinarsko-jugovzhodne alpske populacije risa z doselitvijo risov iz vitalne karpatske – romunske in slovaške – populacije evrazijskih risov ter tako zmanjšati parjenje v sorodstvu. Deset risov bo v petih letih doseljenih v Slovenijo, štirje na Hrvaško. Dva – Goru k nam, še "nekrščen" samec k sosedom – sta tik pred tem, da gresta na pot.

Rok Černe:" V bistvu je res loterija - ujeti risa.",
Robert Balen
Gabriele Retez
Uspavani Goru v karanteni v Romuniji
Matej Bartol/Life Lynx

In potem dolga desetletja nič

Lahko bi rekli, da se mnoge evropske države še kako zavedajo, kaj so izgubile. Še okoli leta 1800 je bil ris doma na širokem območju Alp, na Balkanskem polotoku vse do Grčije, naseljeval je Tatre in Karpate, širno območje vzhodne Evrope, pribaltskih držav, Skandinavije in Finske. Evropa je imela nagrajevano in dobro organizirano pobijanje velikih zveri in sredi 19. stoletja je izumiranje doseglo vrh – številne lokalne populacije so povsem izumrle. Nista bila kriva samo lov in miselnost, ki je živali delila na škodljive in koristne in dopuščala bivati le slednjim. Povsod v Evropi so se začele kazati posledice odprtega tipa pašništva - gozdovi so se spreminjali v pašnike, srnjadi in jelenjadi je bilo vedno manj. Že v 18. stoletju se je začel vzpon intenzivnih kmetijskih površin, ponovno se je na veliko izsekavalo. Prej nedostopna, zaprta gozdna območja po Evropi so začeli izkoriščati za oglarjenje, pospešeno se je gradila cestna infrastruktura. Velike zveri so izumirale.

Sledi v snegu so odprta knjiga

Doc. dr. Tomaž Skrbinšek je strokovnjak za znanstveno genetiko na Oddelku za biologijo na Biotehniški fakulteti in pozna osebne izkaznice največ risov, ki so živeli ali še živijo pri nas. Pridobiti genetske vzorce – iztrebke, dlako, urin, slino na uplenjeni živali ... – pri risu pa ni ravno mačji kašelj.
{facebookpost}https://www.facebook.com/LIFELynx.eu/videos/2327242084184576/{/facebookpost}
Avtor videa: Franci Kljun
"Pri medvedu, na primer, se jih da dobiti otročje lahko. Medved je mesojeda žival, ki uživa pretežno rastlinsko hrano. Mora je pojesti ogromno in zato so ogromni tudi kupi, ki jih pušča za seboj. Medved je torej velik sralec, ki se bo povrhu podelal na sredo poti, da iztrebka nikakor ne moreš zgrešiti. Pri risu pa je povsem druga pesem. Ne le, da so njegovi iztrebki majhni v primerjavi z medvedovimi, za nameček jih skriva in zakoplje. Mačka pač. Pomagamo si tudi z lovilci dlake – to so količki z ježki, na katere se ujame dlaka. Odišavljeni so z laktoni, posebnimi rastlinskimi spojinami, ki jih najdemo na primer v baldrijanu in mačji meti."

Tomaž Skrbinšek: "Doselitev desetih risov ne pomeni dolgoročne rešitve, je le gašenje požara."
Andrej Petelinšek
Risja sled v snegu.
Aleš Pičulin

Česa v času naselitve nismo vedeli

Koliko risov še imamo? Več kot 20 jih gotovo ni, pravi Tomaž Skrbinšek. "Niso še izumrli, to vemo. Vemo tudi, da še vedno imajo mladiče, to kažejo sledenja. Letošnji genetski vzorci se analizirajo, tudi fotopasti so posnele nekaj živali ... Vemo pa tudi, da jih je manj kot kadarkoli po naselitvi." Obstajajo območja, kjer samec zaman išče samico in samica samca. Da je nekaj hudo narobe, so začeli razmišljati že pred leti, ker so začeli od lovcev s terena dobivati podatke, da je risov vse manj, tudi sami so opažali, da je vedno težje najti sledi in hitro je bilo jasno, da zmanjšanja števila ni mogoče naprtiti krivolovu.
Česa v času naselitve nismo vedeli, danes pa vemo? "Vse naselitve se začnejo z malo živalmi, ker pač ne moreš pripeljati sto in več živali od drugod. Naselitev je vrhunsko uspela, populacija risov je številčno in prostorsko rasla vse tja do srede devetdesetih. Iz teh šestih risov – eden je po letu dni poginil – je zrasla celotna populacija risov v Sloveniji, na Hrvaškem in v Bosni. A po naselitvi risi niso imeli druge izbire kot pariti se s sorodniki. Ko populacija eksplozivno raste, se genska pestrost počasneje izgublja. Toda na neki točki populacija zraste do velikosti, ki jo prostor še prenese."

Miha Krofel

Kamni čez potok

Vsi živi organizmi imajo dve kopiji genov, kopiji očeta in matere. Če je na eni od teh kopij posamični gen okvarjen, se bolezen najverjetneje ne bo izrazila, ker ena normalna kopija zadostuje. V majhnih populacijah, kjer se živali parijo v sorodstvu, pa se lahko isti škodljivi gen pojavi v obeh kopijah in prizadene potomstvo.
{facebookpost}https://www.facebook.com/LIFELynx.eu/videos/2120509981359399/{/facebookpost}
Avtor videa: Franci Kljun
"Posledice parjenja v sorodstvu je v naravi zelo težko preučevati. Ne moreš vedeti, točno kateri geni so krivi. A bila je narejena zelo dobra študija na floridskih pumah, ki so se enako kot naši risi znašle v vrtincu izumiranja. Bilo je le še okoli 30 osebkov in populacija je hitro upadala. Zabeležili so srčne hibe, samci so imeli okvarjene semenčice ali pa nespuščene testise, samo vsak četrti mladič je dočakal prvo leto starosti. Ko so doselili osem pum sorodne podvrste, je populacija začela rasti in postala je vitalnejša. Pri naših risih ne vemo točno, kakšne vse anomalije jih mučijo. Imeli smo denimo mlado poginulo žival z deformacijami na kosteh, ki so značilne za zelo stare osebke. V nekaj letih smo obducirali tri poginule rise in vsi trije so imeli multiorgansko sepso z gnojem v prsnem košu - kar je pri mačkah zelo redko. Domnevamo, da je imunski sistem naših risov ena prvih stvari, ki so se sesule zaradi parjenja v sorodstvu."

Matej Vraničar

Kaj pa, če bo šel na Hrvaško?

V kakšno okolje prihaja Goru? V dobro, pravi Tomaž Skrbinšek. Gozda je več, kot ga je bilo kadarkoli, celo več, kot ga je bilo ob prvi ponovni naselitvi risov. Čakajo ga dobre prehranske možnosti in ljudje so mu naklonjeni. Je najmanj problematičen od vseh velikih zveri in zavedanje, da je tik pred izumrtjem, naklonjenost še krepi.
"Gorujeve genetske vzorce že imamo; imeli bomo genske vzorce vseh risov, ki pridejo v Slovenijo. Slovaki in Romuni lovijo na omejenem območju, zato je možno, da se ujamejo v pasti med seboj sorodni risi. V tem primeru bomo pazili, da jih damo narazen – enega v alpski svet, drugega v dinarski svet. Ker bomo imeli genetski material risov, ki pridejo, bomo prepoznali njihove potomce. Videli bomo, kako se prišleki vključujejo v že obstoječo populacijo. Zaradi telemetričnih ovratnic bomo lahko sledili samicam, ko bodo dobile legla, in vzorčili mladiče, vedeli, kdo je njihov ata ..."

Matej Vraničar
Ciril Horjak
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta