Generalka za Zlato lisico delno uspešna

Slalomski kraljici na Sljemenu ostajata Vlhova in Shiffrinova. Slovenkam kazalo bolje, na koncu najboljša Bucikova na osmem mestu

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Tekmo nad Zagrebom, prvo v novem koledarskem letu, je dobila Slovakinja Petra Vlhova.

REUTERS

Vreme danes na Sljemenu je bilo bolj kot za smučarke primerno za jadralce; no, tudi za jadranje bi bili sunki vetra tja do 30 vozlov mejni pogoji. A tudi v skorajda nemogočih razmerah so bile na progi Rdeči spust v ospredju trenutno najboljše slalomistke sveta. Tekmo nad Zagrebom, prvo v novem koledarskem letu, je dobila Slovakinja Petra Vlhova. Premagala je Američanko Mikaelo Shiffrin, povratnico na tekme, potem ko je zadnje dni po okužbi z virusom preživela v karanteni in je bil njen nastop do včeraj pod vprašajem.

Ni bilo rešitve iz globoke luknje

Vlhova je s tem dosegla še tretjo zaporedno zmago na tem smučišču. A kljub temu ni prehitela Shiffrinove, ki je naslov Snežne kraljice osvojila že štirikrat. Tretje mesto je osvojila Avstrijka Katharina Liensberger, lanska slalomska zmagovalka tekem za svetovni pokal.

Vidno vlogo so na Sljemenu imele tudi Slovenke. Od štirih se je v finale uspelo uvrstiti Andreji Slokar, Ani Bucik in Neji Dvornik. V prvo je bila prepočasna le Meta Hrovat. Slokarjeva je imela s sedmim mestom pred finalom najboljše izhodišče, a je v drugo že v zgornjem delu proge naredila napako in odstopila. "Ko sem videla, da je v tisti strmini zdrsnilo večini tekmovalk pred menoj, sem si rekla: Meni ne bo! Res nisem zdrsnila. Sem pa zapeljala v globoko luknjo in rešitve ni več bilo. Pred finalom sem si govorila, da moram na smučkah telo ohranjati nekoliko naprej; a prav to me je stalo uvrstitve. Če bi bila tam nekoliko bolj na repih smuči, bi lahko nadaljevala. Nič, po dolgem času imam znova prave občutke in vem, kaj moram narediti za dober rezultat. V Zagrebu sem bila v finalu sproščena, kot v tej sezoni še nisem bila. Pred vikendom v Kranjski Gori se tako še zmeraj počutim suvereno," optimizem ne zapušča Slokarjeve.

Žal jima je Maribora

Podobne težave je pri istih vratih v finalu imela Ana Bucik. Rešila se je, a je zapeljala v globok sneg in izgubila veliko časa. Nadaljevala je bolje in do cilja je nekaj časa celo nadoknadila. Tekmo je končala kot najboljša Slovenka, na zelo solidnem osmem mestu. "Zadnje čase sem kar jezna nase, ker na tekmo ne uspem prenesti dobrih občutkov s treningov. Po veliki napaki sem razmišljala: Sedaj naj bo, kar bo. Ob prihodu v cilj sem bila kar presenečena nad solidnim rezultatom. Sledita še dva nastopa praktično brez treninga - tudi zato je ta rezultat zelo dobra vzpodbuda. Žal mi je, da ne bomo tekmovale v Mariboru, ker mi je tamkajšnje smučišče zelo ljubo. A pomembno je, da bosta tekmi ostali doma. Napoved je super, pričakujem lep vikend v Kranjski Gori," z optimizmom zre v prihodnost Bucikova, ki je v tej sezoni naša najbolj konstantna tekmovalka.

Ana Bucik se v Kranjsko Goro seli z lepo popotnico. 

Reuters

V ospredje se vse bolj prebija 20-letna Neja Dvornik.

REUTERS

V ospredje se vse bolj prebija 20-letna Neja Dvornik. Z zelo solidno finalno vožnjo je v finalu pridobila enajst mest in končala na 18. poziciji. "V finalu je bila moja vožnja kar solidna, mogoče bi lahko kje še kaj pridobila. A razmere so bile težke, zato sem rezultata še posebej vesela. Organizatorji so se zelo potrudili in glede na razmere pripravili še regularno tekmo, kapo dol. Mariborčanom nekaj podobnega ni uspelo, zato bomo spet tekmovale v Kranjski Gori. Želela sem si Lisico v Mariboru, četudi mi teren v Podkorenu bolj ustreza," zaključi Dvornikova.

Jutri  bodo na Sljemenu tekmovali fantje; na startu bosta tudi Žan Kranjec in Štefan Hadalin, ki se vrača po poškodbi hrbta. Prva vožnja bo ob 15.30, finale ob 18.40.

Rezultati: 1. Petra Vlhova (Slovaška) 1.56,99, 2. Mikaela Shiffrin (ZDA) +0,50, 3. Katharina Liensberger (Avstrija) 2,11, 4. Wendy Holdener (Švica) 2,36, 5. Ali Nullmeyer (Kanada) 2,58 ... 8. Ana Bucik 3,26, 18. Neja Dvornik 4,27, 35. Meta Hrovat (vse Slovenija).

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.