(INTERVJU) Meta Hrovat: Ja, verjetno sem to jaz

Bojan Bauman
06.04.2021 07:00
Najboljša slovenska veleslalomistka dileme, ali bo nadaljevala po svoji poti, v tem trenutku z javnostjo še ne želi deliti. Brez komentarja je ostala tudi, ko je beseda nanesla na sodelovanje s smučarsko zvezo
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Za Meto Hrovat je težka in naporna sezona. Foto: EPA
Jean-christophe Bott

Težka sezona je za slovensko smučarko Meto Hrovat. Triindvajsetletna Kranjskogorčanka se je po enoletnem premoru znova podala na samostojno pot in računala na napredek. No, doseženo 48. mesto v slalomih za svetovni pokal ni napredek, pač pa nazadovanje. V njeni prvi disciplini, veleslalomu, pa je z osvojenim devetim mestom ohranila status prvokategornice. Porazni so bili predvsem njeni nastopi na svetovnem prvenstvu, kjer se je pogumno podala na start v vseh disciplinah z izjemo smuka, a namesto uvrstitev pri vrhu je nizala odstope. Dva vrhunca sezone sta se ji vendarle posrečila - tretji mesti na veleslalomih za Zlato lisico in na finalu v Lenzerheideju.

V teh dneh je tekmovala na državnem prvenstvu. Na veleslalomu je potrdila primat, a v slalomu je nadaljevala letošnjo zgodbo - na prvi progi je napačno zapeljala v vrata in predčasno končala tekmovanje. Zdaj so na vrsti treningi na domačem hribu v Podkorenu in v Bolgariji. A tudi to še ni vse, saj bo treba "testirati še opremo, kakšen nov model Salomonovih smuči in smučarskih čevljev. S proizvajalcem sem sicer zelo zadovoljna, zelo dobro sodelujemo in predvsem poslušajo moje želje, upoštevajo moje občutke. To ima veliko vrednost. Sledi še nekaj treningov, a ti so odvisni tudi od mojega počutja. Sezona je končana, in če v tem trenutku nisi stoodstotno pri stvari, smučanje hitro postane nevarno. To je treba imeti v glavi. Potem se bom za nekaj časa od smučarske sezone odklopila. Takrat bom iskala svežino za naslednjo sezono."

Slalom je tudi na državnem prvenstvu ostal vaša slabša disciplina. Kot je bilo med sezono ...

"Slalom je bil tudi v prejšnjih letih moja slabša, druga disciplina. Letos mi je res delal še nekoliko več težav, nisem se našla praktično do konca sezone. Odstopila sem tudi na državnem prvenstvu, že med sezono nisem našla rešitve za letošnjo slalomsko uganko."

Da bi se osredotočili še bolj na veleslalom, pa ne razmišljate?

"Na treningih slaloma sem hitra, zato mi je težko, ker tega ne prenesem na tekme. A veliko tekmovalk vam danes lahko pove, da so na treningih hitre, medtem ko na tekmah iz različnih razlogov zablokirajo. Mene rezultati treninga ženejo, da se slalomu ne odpovem. Moja dolgoletna želja je tekmovalnemu smučanju priključiti hitre discipline."

Nedolgo tega ste med ogrevanjem pred tekmo še drugič v sezoni hudo padli. Zaradi prvega takega primera ste izpustili del tekem, tokrat pred finalom niste nastopili na eni tekmi. So posledice povsem sanirane?

"V preteklosti sem imela že več hudih pretresov možganov in zato me zdaj tudi lažji padci in udarci v glavo močno ustavijo, onesposobijo. Potem potrebujem za rehabilitacijo več časa, kot bi to bilo običajno. Trenutno se znova počutim zdravo in sem hkrati tudi zelo vesela, da po dolgem času spomladi še lahko smučam in opravljam teste. Zadnjih nekaj sezon sem imela ob koncu sezone velike zdravstvene težave. Da sem sanirala decembrsko poškodbo hrbtne mišice, sem tudi potrebovala veliko časa. Trenutno pa je tudi moj hrbet v dobrem stanju."

Ste zadovoljni z letošnjo sezono? Bila je turbulentna, vmes ste jo zaradi poškodbe morali prekiniti, veliko je bilo odstopov.

"V tej sezoni sem pridobila veliko izkušenj in te so najboljša naložba. Bili so težki trenutki, saj sem se morala pobirati po neuspešnih tekmah. Nekajkrat to še gre, potem je vedno težje. V Lenzerheideju pa sem dokazala, da vsako tekmo jemljem kot poglavje zase. Ponosna sem, da sem se na finalu uspela tako dobro mentalno pripraviti."

V pravkar končani sezoni svetovnega pokala morala večkrat pobirati. Foto: REUTERS
Denis Balibouse

Katero novo spoznanje iz te sezone, v kateri ste spet delovali s svojo ekipo, bi lahko izpostavili?

"Na začetku sezone sem si predstavljala, da je vrnitev pod okrilje svoje ekipe težak korak. A se je izkazalo, da je ta korak še težji. Naredila sem napredek v veleslalomu in napredovala sem kot oseba. Veliko stvari iz te sezone bom lahko prenesla v naslednjo, so pa tudi take stvari, ki jih moram pustiti v pravkar končani sezoni."

Kakšni so plusi in minusi dela v skupini in v lastni ekipi?

"Vsaka oblika ima veliko plusov in hkrati veliko minusov. Za svojo ekipo sem se odločila s tehtnimi razlogi in tega ne obžalujem. Je pa težko, ker sem bila pred izzivi, ki jih v preteklosti nisem bila vajena."

Ob tem verjetno v teh trenutkih že tudi preračunavate, ali si boste v naslednji sezoni še lahko privoščili delovanje v lastni ekipi?

"Ta možnost je vsekakor aktualna. V tem trenutku še končujemo to sezono, a se hkrati že pogovarjamo o prihodnosti. Danes pa še nimam nobene takšne informacije, ki bi jo v zvezi s tem lahko že delila z javnostjo."

Bo o obliki delovanja v prihodnosti sploh treba razmisliti?

"Na koncu sezone je čas za različne razmisleke. Mi smo letos naredili korak naprej, gotovo sem naredila korak naprej."

Kako poteka sodelovanje s smučarsko zvezo, kjer bi tudi v samostojni ekipi potrebovali zavezništvo?

"Gotovo številne individualne ekipe slovenskih smučarjev v tej sezoni ne mečejo lepe luči na smučarsko zvezo, kjer imajo ustanovljene reprezentance. Vprašanje je, zakaj je tako. Sama vam tega odgovora ne morem servirati na pladnju. Vsak si misli nekaj svojega. Tudi glede pomoči in sodelovanja v tem trenutku ne bi želela dajati komentarjev."

Andrej Petelinšek

Čez nekaj dni boste torej lahko za nekaj časa odmislili smučanje. Že veste, kaj boste počeli, česa se veselite?

"Ukvarjala se bom s stvarmi, za katere med sezono nisem imela časa. No, v mojem primeru je tudi to še zmeraj zelo povezano s športom. Komaj čakam, da bom lahko šla na turne smuči. V načrtu je tudi izpit za jadralno padalo. Kar nekaj projektov letos hočem uresničiti. Po potrebi si bom letos vzela kak teden več, kot je to zame običajno. Letos sem porabila res veliko energije - tako psihične kot fizične. Pa še korona je krojila sezono in tako niti v trenutkih, ko sem si po tekmah želela odklopa, tega ni bilo mogoče uresničiti. Celo sezono se smučarji nismo upali družiti z ljudmi, ker je tudi ob popolni pazljivosti velika nevarnost okužbe z virusom."

Počitek pa si predstavljate tako, da boste en ekstrem zamenjali za drugega.

"Ja, verjetno sem to jaz."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta