(VIDEO) Zlata lisica bo! Morda celo na Pohorju

Bojan Bauman Bojan Bauman
23.12.2021 08:55

Priprave na izvedbo veleslaloma in slaloma za svetovni pokal, ki bosta na Pohorju na sporedu 8. in 9. januarja, predstavljajo generalni sekretar prireditve Srečko Vilar, vodja tekmovanja Mitja Dragšič in v imenu upravljavca smučišč direktor Marproma Bernard Majhenič

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Zima je letos v državo prišla že zgodaj v decembru. Veliko krajev ima še zmeraj obilno snežno odejo, snega je veliko tudi na Pohorju. Toda pod hribom, tam, kjer je cilj tradicionalne tekme za Zlato lisico, spet bijejo bitko z vremenom. Včeraj je bil šele drugi dan po dolgem času, ko so vremenske razmere omogočale zasneževanje proge tudi v dolini. Tekmi v veleslalomu in slalomu sta na sporedu 8. in 9. januarja, toda časa ni več veliko, saj je treba glavnino dela končati do 30. decembra, ko je napovedana snežna kontrola delegata mednarodne smučarske zveze Fis.

No, tudi takrat, ko se je temperatura spustila pod ledišče, zasneževanje ni potekalo brez zapletov. Temperature na progi so se menjavale iz metra v meter višinske razlike in tako so nekateri snežni topovi ob progi mirovali tudi, ko so sosedje brizgali vodo v zrak. Nekaj ur izpada so Pohorci imeli tudi zaradi dotrajane električne napeljave.

Tudi ko je mraz, ni idealno

Bolj podrobno nam je razmere predstavil Bernard Majhenič, direktor javnega podjetja Marprom, kjer upravljajo smučišča na Pohorju in so odgovorni za naprave na njih. "Pogoji za zasneževanje niti zadnje hladnejše dni niso idealni. Pretok vode skozi črpalke je 60 litrov na sekundo, kar je daleč od optimuma. Snežni stadion je ostal neke vrste topla greda znotraj mesta. Niti inverzije, ki je običajna za ta del leta, nismo dočakali. Tako imamo na stadionu temperature okoli ničle, samo 500 metrov stran pa je vsaj štiri stopinje hladneje. Kljub temu zasnežujemo progo. Ta je trenutno najmanj zasnežena v delu pod Trikotno jaso, tam snega ni dovolj. V sredo ga bomo kljub temu razgrnili, saj ga je treba utrditi še pred otoplitvijo v prihodnjih dneh, ko pričakujemo tudi dež. Naslednji torek naj bi se znova ohladilo in takrat naj bi spet zasneževali. Takrat zadnjič pred snežno kontrolo."

Majhenič ob tem priznava, da so nekaj ur izgubili tudi zaradi tehnične napake na inštalaciji; a to naj ne bi bistveno spremenilo slabih razmer na progi. "Zaradi pregorelega vozlišča v transformatorski postaji so topovi na zgornjem delu proge stali le dve uri. Napeljava je dotrajana, a linijo smo hitro znova usposobili. Že vsa leta nazaj se slika pri zasneževanju proge na Snežnem stadionu ponavlja - do Trikotne jase je mogoče narediti dovolj snega, nižje so težave," doda Majhenič, ki ni navdušen niti nad denarnimi izračuni, povezanimi z izpeljavo Zlate lisice. "Če bi upoštevali samo dejanske stroške, ki jih imamo s pripravo prog na Marpromu, potem Zlate lisice v Mariboru ne bi več bilo. V povprečju letno na račun Lisice pridelamo 150.000 evrov izgube. Ko sta tekmi, na Pohorju nimamo smučarjev, saj do spodnje postaje vzpenjače takrat ni mogoče priti z avtomobili. Dnevni budžet nam s 50.000 evrov pade na 10.000 evrov. Hkrati teden dni pred prireditvijo začnemo zapirati proge, s čimer si zmanjšamo število smučarjev. Z ekonomskega stališča to ni donosen posel, je pa nedvomno velik plus z marketinškega vidika. Dodana vrednost je še, da smučarjem ostaja utrjena proga. Maribor je tudi eno redkih prizorišč, ki ima tekme na nivoju svetovnega pokala tako pozimi kot poleti. Zato je treba vztrajati z Zlato lisico in ta mora biti organizirana v Mariboru. Kratkoročna rešitev za to je aktualni načrt B, torej proga od Habakuka do Trikotne jase. Trajna rešitev pa sta izgradnja postaje B vzpenjače in ureditev proge Fis s podaljškom na progo Jonatan. To je zame prava rešitev," konča Majhenič.

Na Snežnem stadionu niti v zadnjih mrzlih dneh razmere za zasneževanje niso idealne, Zlata lisica 8. in 9. januarja Mariborčanom še zdaleč ni zagotovljena. Foto: Andrej PETELINŠEK

Andrej Petelinšek

Nekoč 25.000 navijačev, tokrat le 500

Igor Napast

Tudi Vilar ugotavlja, da niti vreme z organizatorji ne sodeluje v polni meri: "Temperature zelo nihajo in pri tem nam veliko ne pomagajo niti zelo sprotni in natančni podatki vremenoslovcev agencije za okolje. Ni normalno, da ob suhem severnem vetru temperature tako zelo nihajo. V desetih urah recimo za šest stopinj."

Generalnega sekretarja Zlate lisice kljub vsemu še ni minil optimizem. "Ostajam optimist do zadnjega. Imamo še nekaj dni, ko bodo temperature pod ničlo. In imamo dneva s katastrofalno napovedjo dežja. V prvih dneh januarja potem spet pričakujemo mraz in takrat bomo lahko progo dodatno zasnežili. Lahko se nam izide in proga pod Pohorjem bo pripravljena za tekmo po vseh strogih pravilih mednarodne smučarske zveze."

Še ena selitev?

Ponovitve lanskega in predlanskega razvoja dogodkov, ko je bilo treba tekmovanje seliti v Kranjsko Goro, pa tudi za aktualno Lisico ni mogoče izključiti. Mariborski organizatorji imajo tako pripravljen načrt B, s katerim so doslej zmeraj izpeljali tekmovanje in upravičili zaupanje Fisa. "Tako mi kot predstavniki Fisa smo odločeni, da bo prireditev tokrat v Mariboru. O selitvi ta čas na veliko ne razmišljamo. Ne nazadnje je to odločitev vodstva Fisa, direktorja tekem deklet Petra Gerdola in kontrolorja Marcusa Mayerja. Slednji bo 30. decembra prišel v Maribor v snežno kontrolo. Zadnji dve leti smo imeli konsenz za selitev tekme v Kranjsko Goro, a naša velika želja je, da prireditev ostane v Mariboru. V Kranjski Gori, v Bad Gasteinu, na Jahorini ... Nikjer na gostovanju ne moremo govoriti o Zlati lisici, tam so to le tekme za svetovni pokal. Maribor potrebuje to prireditev in podporo za to imamo v samem vrhu Fisa. Ne nazadnje smo na Pohorju pripravili tudi tekmovalno progo B, ki so jo jeseni že začeli urejati, a za to sezono še ne bo nared."

Igor Napast

Gre za selitev na višjo lokacijo, ob progi Habakuk in s ciljem na Trikotni jasi. "Letos je Marpromu zmanjkalo sreče, potem ko so uspeli šele na tretjem razpisu za sečnjo dreves. Hlodovino so potem umaknili tik pred začetkom smučarske sezone. Manjkajo še zemeljska dela, ki jih jeseni ni bilo mogoče izpeljati. Za naslednje leto pa bo to zagotovo dobra alternativa. Nova proga je zelo lepa tako za veleslalom kot slalom. Tako ne bomo veliko izgubili, četudi bo tekma višje na Pohorju. A naša prava tekma ostaja tista s ciljem v Areni smučarskega stadiona," poudarja generalni sekretar.

Samo še enkrat?

Že v naslednjem letu bi bile torej selitve iz Maribora preteklost; a vsaj ena izvedba Lisice trenutno še kako visi v zraku. Kako bi morebitna tretja zaporedna preselitev lahko vplivala na določitev prirediteljev tekem za svetovni pokal? Bi lahko Maribor morda ostal brez tekme na najvišjem nivoju? Vilar odgovarja: "Vsaka selitev prireditve ni v redu, prinaša posledice. Organizatorji Zlate lisice imamo s partnerjem, podjetjem Infront, podpisano pogodbo za televizijske pravice že do leta 2026. Hkrati je prišlo do zamenjave v vodstvu Fisa. Dobili smo novega predsednika, nove člane predsedstva in trenutno nimamo več dolgoročnega načrtovanja tekem. Odpirajo se novi trgi, nova prizorišča na Daljnem vzhodu in drugje. Spremembe so v pridobivanju televizijskih pravic, v marketingu. Kar zadeva smučarijo, živimo v čudnem letu, četudi tekme za svetovni pokal potekajo nemoteno. Letos so denimo koledar tekem potrdili vsega deset dni pred prvo tekmo v Söldnu in tudi za naprej ni objavljenih dolgoročnih koledarjev. Po zagotovilih obeh direktorjev nas vodijo kot organizatorje tekem za svetovni pokal tudi v prihodnosti."

V pripravljenosti

Mitja Dragšič Foto: Igor Napast

Igor Napast

Srečko Vilar in Mitja Dragšič včeraj na prizorišču Zlate lisice še nista mogla dati nobenih zagotovil. Foto: Igor NAPAST

Igor Napast

Dodamo samo še izjavo Karla Murka, upokojenca, naključnega mimoidočega na prizorišču pod Pohorjem: "Nam Mariborčanom trud organizatorjev Zlate lisice veliko pomeni. Na teh prireditvah, ki jih redno obiskujem, se narod sprosti. To veliko pomeni posebej v teh časih vsesplošnih omejitev. Sam pa sem že v letih, ko smučanje ni več zame. Sedaj bi lahko po progi v dolino prišel le še po riti."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.