So politiki ugrabili ponos slovenstva? "Gre za prisvajanje Triglava kot simbola"

Luka Mlakar Luka Mlakar
30.07.2021 07:24
Če smo bili vajeni, da se politična kopja pri nas lomijo pri najbolj pomembnih političnih in družbenih vprašanjih,
pred vsakodnevnimi političnimi razprtijami očitno ni več varen niti Triglav. Najvišji slovenski vrh v času počitnic osvajajo tudi politiki. Med zadnjimi, ki so se podali na 2.864 metrov visoki vršac v Julijskih Alpah, je tudi šefica SD Tanja Fajon, ki pa je s tem razburila dobršen del politike in uporabnikov Twitterja.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Predsednica SD Tanja Fajon je na vrhu Triglava razvila mavrično zastavo.
Twitter/Michael Roth

Gora ni nora, nor je tisti, ki gre gor, pravi ponarodeli rek. Zadnji vzpon predsednice SD Tanje Fajon na Triglav je predvsem na družbenih omrežjih pa tudi v medijih požel veliko pozornosti, komentarjev in kritik. Fajonova se je na najvišji slovenski vrh, ki velja za simbol slovenstva, zavihtela v spremstvu nemškega zveznega ministra za Evropo Michaela Rotha in avstrijskega evropskega poslanca Andreasa Schiederja. Trojica je svoj vzpon pospremila s številnimi fotografijami, ki so jih objavljali na družbenih omrežjih.

Fajonova pod Aljaževem stolpom z mavrično zastavo. Janša: Borell je imel stil

Pod Aljaževim stolpom na vrhu Triglava je Fajonova skupaj z Rothom in Schiederjem, trojico je pri vzponu med drugim spremljal tudi Rothov soprog, razvila mavrično zastavo, ki velja za simbol gibanja LGBTIQ+ in boja za pravice istospolno usmerjenih. Fotografija trojice, ki z mavrično zastavo pozira na 2.864 visokem slovenskem alpskem vršacu, na Twitterju seveda ni ostala neopažena, komentiral jo je tudi slovenski premier in prvak SDS Janez Janša.

"Lepe barve. Vsi smo se rodili enaki. Toda pogrešamo evropsko in slovensko zastavo. Nemško prav tako. Josep Borrell (visoki predstavnik EU za zunanje zadeve in varnostno politiko, op. a.) je imel stil," je sporočil Janša. Predsednik vlade je v navezi z avstrijskim kanclerjem Sebastianom Kurzem septembra lani preplezal slovensko smer v Severni triglavski steni, v začetku letošnjega julija pa je na vrh Triglava odpeljal tudi 74-letnega Borrella, pri čemer sta si pomagala tudi z vojaškim helikopterjem.

Da sta si Janša in Borrell pri vzponu pomagala s helikopterskim prevozom, je v enem od svojih tvitov posredno nakazala tudi Fajonova. "Od spodaj do vrha. Gre odlično kljub malo nagajivemu vremenu. Dobra energija zmaga," je med drugim zapisala šefica SD. Schieder je nato na Twitterju delil objavo, da slovenski mediji že poročajo, da je Fajonova s Triglava Janši podelila klofuto, ker je cel vzpon zmogla peš.

Janša je avstrijskemu evroposlancu v eni od svojih naslednjih objav čestital za vzpon. Kot je poudaril, Triglav ni šala, nato pa je trojico pozval, naj se jim pridruži pri vzponu na Triglav v okviru letošnjega poletnega tabora SDS. "6. avgusta 2021 ob 6. uri zjutraj vas s Tanjo Fajon čakamo pri Aljaževem domu v dolini Vrata, da preplezamo severno steno Triglava. Lahko izberete slovensko smer, kratko nemško, dolgo nemško pot ali skalaško smer prek Čopovega stebra," je dodal Janša.

Po kritikah na račun Fajonove še polemike zaradi zastave SDS

Podvig Fajonove so na Twitterju nekateri pospremili z besedami, da s tem posnema Janšo, razprave pa so se vnele tudi glede tega, ali mavrična zastava sploh sodi na vrh najvišjega slovenskega očaka. "Vsaj Triglavu prizanesite z vašo LGBT ideologijo! Za nas, Slovence je to sveti kraj," je na Twitterju zapisal državni sekretar na notranjem ministrstvu Božo Predalič. Svoje je med drugim dodal tudi poslanec SDS Franc Breznik: "Kako veš, da gredo socialisti na Triglav? Tam kjer je pričakovana največja nevarnost pada kamenja si brez čelade, ko prideš na vrh si nadeneš čelado. Ne bodi kot Tanja Fajon in uporabljaj logiko."

Polemike pa se ne vrstijo samo zaradi mavrične zastave Fajonove, temveč tudi zaradi zastave, s katero so pod Aljaževim stolpom do zdaj večkrat pozirali člani in simpatizerji SDS. Gre za slovensko zastavo, ki se na eni strani preliva v zastavo največje vladne stranke. Kritiki SDS menijo, da so pri Janši zlorabili slovensko zastavo in kršili slovensko zakonodajo, ki določa, da se slovenska narodna zastava sme uporabljati le v obliki, ki je določena v slovenski ustavi in na način, ki je določen v zakonu.

Podjed: Gre za prisvajanje Triglava kot simbola

Antropolog Dan Podjed meni, da gre pri omenjeni zgodbi "za prisvajanje Triglava kot simbola", in sicer tako z ene kot z druge strani. "Če greš na Triglav, je to simbolno dejanje oziroma v bistvu romanje. Vsak vzpon na Triglav ima nek simbolen pomen, za tistega, ki ni bil na Triglavu, se pregovorno dostikrat reče, da sploh ni Slovenec," razlaga Podjed. Po njegovih besedah v zadnjih dneh skorajda spremljamo nekakšen dvoboj med SD in SDS glede tega, kdo bo pokazal več in kdo bo uspešnejši pri osvajanju Triglava. Glede na Janšev poziv Fajonovi, da jo bo v začetku avgusta čakal v Vratih, gre po besedah Podjeda za "nadaljevanje tega tekmovanja, ki se zdi že rahlo otročje, in za besedne dvoboje, ki se iz fizičnega preselijo v digitalni svet na Twitter". 

Medtem ko na Fajonovo letijo očitki, da posnema in kopira Janšo, druga stran očita premierju, da je z Borrellom šel na Triglav s helikopterjem. "Potem gre še za prisvajanje svetega prostora na vrhu. Vsak to počne s svojo zastavo oziroma tisto, ki označuje neko smer njegovega delovanja. Predsednica SD je skupaj s spremljevalcema razvila zastavo LGBTIQ+ in na ta način označila vrednote, ki so blizu njihovi stranki, na to pa so se v SDS takoj odzvali z zastavo, ki je zelo zanimiva, gre za prelivanje slovenske zastave v zastavo SDS. To je nekaj novega in na nek način kaže, da je država dobesedno povezana z določeno politično stranko," pojasnjuje Podjed. Po njegovih besedah bi bili obe nasprotni strani morda lahko prepričani, da Triglav in simbolna romarska pot do Aljaževega stolpa dejansko pripada samo njim, druga stran pa se tam ne sme pojaviti, še posebej ne z zastavo, ki na primer podpira istospolna partnerstva.

Haček: Gre za čisto običajen politični boj

Politolog Miro Haček na drugi strani ocenjuje, da gre pri tem dogajanju za čisto običajen politični boj med dvema največjima in najbolje organiziranima slovenskima političnima strankama. "Ta gre sicer od časa do časa v neke čudne vode, ampak v času kislih kumaric poleti je očitno pač vse zanimivo, tudi to, kako kdo leze na Triglav, s katere strani, s katero zastavo maha na vrhu in s katero ne maha. To se mi zdi nekoliko abotno, morda celo nekoliko otročje," pravi Haček. Vodilni stranki v javnomnenjskih anketah se po njegovih besedah v času poletnih dopustov, ki je hkrati tudi čas političnega zatišja, borita za primat, za SD pa je to še toliko bolj pomembno, ker bi lahko, če bi se utrdila na drugem mestu v anketah, kot vodilna stranka na levi sredini imela pred naslednjimi parlamentarnimi volitvami več možnosti tudi za mandatarstvo.

Na vprašanje, ali lahko fotografije s Triglava slovenskim politikom prinesejo dodatne politične točke, Haček odgovarja, da v primeru, če izvzamemo cenjenje pri ljudeh, ki že tako ali tako podpirajo prej omenjeni stranki, s takimi potezami zelo težko prepričajo nevtralno sredinsko politično telo. „Morda bolje deluje to, da se na takšen način sprejme uglednega tujega državnika. Teža gospoda Borrella je tukaj nedvomno neprimerno večja, kot je bila teža nemškega ministra, ki je spremljal gospo Fajon. Vendar pa to nima velikega vpliva na javno mnenje. Že referendum o vodah, kolikor je videti, nima nobenega pravega vpliva na javno mnenje, kaj šele to, kdo pleza na Triglav in se tam fotografira," dodaja Haček.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta