Preiskovalci NPU nad Roka Snežiča, policisti Republike srbske pri Dijani Đuđić

Elizabeta Planinšič
03.03.2021 14:17
Hišne preiskave policisti opravljajo v Mariboru, pa tudi v Zavrču, v povezavi z družino Vuk, ki ji je Rok Snežič dolga leta davčno svetoval. Mednarodna preiskava z imenom Zajam (posojilo).
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tadej Regent

Kriminalisti Nacionalnega preiskovalnega urada na Štajerskem danes opravljajo hišne preiskave. Center preiskave je po naših podatkih razvpiti podjetnik, davčni svetovalec Rok Snežič. Preiskovalci hišne preiskave domnevno opravljajo tudi v Zavrču, pod drobnogledom policije pa naj bi bili nekateri člani družine Vuk. Znano je, da je bil Snežič dolga leta svetovalec nekdanjemu završkemu županu Miranu Vuku.

Na naša vprašanja so na Generalni policijski upravi pojasnili, da preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada za utemeljevanje sumov storitve več kaznivih dejanj zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti in goljufije danes na območju Policijskih uprav Maribor in Koper opravljajo 23 hišnih preiskav v zasebnih in poslovnih prostorih ter izvajajo druge operativne aktivnosti. Ob pomoči tujih varnostnih organov istočasno poteka tudi več hišnih preiskav na območju Republike Hrvaške ter Bosne in Hercegovine. V obsežni kriminalistični preiskavi, ki jo usmerja specializirano državno tožilstvo, je osumljenih 19 fizičnih oseb. Preiskava se nanaša na sume zlorabe položaja odgovornih oseb v več gospodarskih družbah, ki so na škodo teh družb, ob pomoči slovenskih in tujih državljanov, pridobile za približno 7 milijonov evrov protipravne premoženjske koristi. Nobena fizična oseba ni pridržana.

"Pri današnjih aktivnostih sodeluje 100 preiskovalcev Nacionalnega preiskovalnega urada in kriminalistov iz Policijskih uprav Maribor, Celje in Koper ter Uprave kriminalistične policije," še pojasnjujejo na Generalni policijski upravi.

Po naših podatkih naj bi bile preiskave v Mariboru, Piranu, v Zavrču, na Hrvaškem pa v Zagrebu. 

Na notranjem ministrstvu Republike srbske so potrdili, da sodelujejo v mednarodni akciji z imenom Zajam (posojilo). Na podlagi odred sodišč v Banjaluki in Prijedoru po pisanju portala capital.ba opravljajo hišne preiskave. Portal še poroča, da naj bi bili osumljeni kazniva dejanja opravili na območju Slovenije tako, da so preko transakcijskih računov, odprtih v Sloveniji, na Madžarskem in v Avstriji, pa tudi preko računov svojih podjetjih, omogočili črpanje denarja iz več slovenskih gospodarskih družb.  

Med ljudmi, pri katerih se v Republiki srbski opravlja hišna preiskava, je tudi Dijana Đuđić. Kot je znano, je Dijana Đuđić konec leta 2017 stranki SDS posodila 450.000 evrov. Posojilno pogodbo je pri notarju Jožetu Sikošku podpisala s predsednikom SDS in zdajšnjim premierjem Janezom Janšo. Đuđićeva je bila takrat stara 32-let, Janševa stranka pa je po razkritju v našem časniku prvi obrok posojila nemudoma vrnila Đuđićevi in prekinila posojilno pogodbo, saj je računsko sodišče finančno akrobacijo največje parlamentarne označilo za nezakonito.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta