Nekdanjemu sodniku Radonjiću grozi prisilna privedba na sodišče

STA
13.09.2022 14:53

Nekdanji sodnik Zvjezdan Radonjić bi se moral danes zglasiti na novomeškem sodišču, kjer ga tožilstvo preganja za besede, ki jih je za tednik Demokracija izrekel na račun predsednika ljubljanskega sodišča Marjana Pogačnika.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sodnika Zvjezdana Radonjića je javnost spoznala v zadevi Milko Novič
Bojan Velikonja/Dnevnik

Ker ga na sodišče ni bilo, svojega izostanka pa ni zadovoljivo opravičil, mu grozi prisilna privedba.

Novomeško sodišče je predobravnavni narok v zadevi razpisalo že za maja in junija. Prvič je bil narok preložen zaradi predloga za preložitev, drugič ni bil opravljen, ker je Radonjićev zagovornik dan pred narokom vložil predlog za izločitev predsednice senata Majde Hode in z njim uspel.

O zadevi bo tako zdaj odločal sodnik Peter Žnidaršič, ki je predobravnavni narok želel izpeljati danes, a Radonjića ni bilo na sodišče. Po svojem odvetniku je sporočil, da ne more priti, ker je na letnem dopustu v tujini. Sodnik njegovega opravičila ni sprejel, ker mu Radonjić ni predložil ustreznih dokazil.

Nov predobravnavni narok je sodnik sklical za 7. oktober, ob tem pa dal vedeti, da bo najverjetneje odredil prisilno privedbo, če Radonjića ne bo na sodišče in če svoje odsotnosti ne bo zadovoljivo opravičil. "Imamo pogoje za prisilno privedbo, a se mi zdi to nekoliko neokusno glede na celoten položaj," je dejal danes. Na sodišče sicer ni bilo niti Pogačnika kot oškodovanca v zadevi, čeprav je vabilo na narok prejel.

Radonjića preganja celjsko državno tožilstvo. Očita mu žaljivo obdolžitev in razžalitev Pogačnika, ker je julija 2020 v intervjuju za Demokracijo med drugim dejal, da Pogačnik slabo ravna s sodniki na okrožnem sodišču. V ta namen naj bi bili kot priče v zadevi predlagani skoraj vsi sodniki ljubljanskega okrožnega sodišča, a za zdaj še ni jasno, ali jih bo sodišče tudi res zaslišalo.

Proti Radonjiću en kazenski postopek zaradi očitanega kaznivega dejanja obrekovanja in razžalitve že teče pred celjskim okrožnim sodiščem.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta