(RECEPTI) Malo posta nikomur ne škodi: Odrekanje je s pravimi jedmi lahko tudi slastno

D.Ži
01.03.2022 06:00

Ko je pust mastnih ust pokopan, napoči postni čas. Z nekaj kreativnosti se ga da prav dobro prebroditi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Ne le iz verskih razlogov, mnogi se za post v času med pustom in veliko nočjo odločijo iz povsem praktičnega razloga - naj si telo malce oddahne od izdatnih dobrot, ki si jih privoščimo v pustnem času. Pač po tisti stari šegi, naj bo pust mastnih ust. Ob tem pa nikakor ni nujno, da je naš jedilnik v tem času enoličen oziroma dolgočasen.

Včasih je morda res veljalo, da je bila hrana med postom dokaj siromašna, a časi se spreminjajo in tudi v postnem času si lahko pripravljamo številne zanimive jedi. Nekateri med postom ne vzdržijo povsem brez mesa, a ribe so lahko odlična dopolnitev. Mnogi pa postni čas pojmujejo tudi tako, da se v tem času izogibajo predvsem ocvrtim in težkim ter mastnim jedem in se mesu ne odrečejo povsem.

Losos v smetanovi omaki s koprom
Profimedia

Eno od pravil posta je tudi, da je meso prepovedano jesti vse petke, na pepelnično sredo in na veliki petek pa naj bi se verniki do sitega najedli le enkrat na dan. Ob mesu se lahko v času posta odpovemo tudi sladkarijam, kajenju, kavi, morda sedenju pred TV-sprejemnikom ali računalnikom - pač v smislu, da je post čas pokore in da vernike spodbuja k poglobljeni molitvi in ljubezni do bližnjega, k zatajevanju samega sebe.

Se pa nekateri v postnem času odločijo za temeljito "čiščenje" telesa in skušajo čim dlje vztrajati povsem brez hrane. To pomeni le pitje vode in morda svežih sadnih in zelenjavnih sokov. Vendar se za tako strog post odločijo le redki, ker dandanašnji post dopušča tudi zmerno uživanje hrane - nekako velja pravilo, da če zaužijemo do 400 kalorij dnevno, še vedno velja, da se postimo. Načinov postenja je torej več.

Ohrovtova enolončnica
Profimedia

Nekateri posti so pogojeni z religijo, nekateri ljudje se postijo zaradi zdravstvenih razlogov oziroma iz želje, da si razstrupijo telo. Možnosti je dovolj, da lahko vsak zase najde primeren način.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta