Veste, kako nastajajo noži pravih chefov?

Tradicionalni japonski noži se odlikujejo po izjemni ostrini, ki je spoj kakovostnega jekla in natančne, skrbne obdelave v rokah izkušenih mojstrov

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mitja Kobal

Kaj se zgodi, ko dva radovedna slovenska fanta sledita svojim sanjam? Odvisno od tega, kako močne so sanje in kako daleč sta pripravljena iti za njimi. A če sta dovolj drzna in nanju sijejo prave zvezde, lahko prideta vse do Japonske in doživita čarovnijo.
Zgodba se začne z Luko, ki je bil od malega zaljubljen v bojevniške nože, meče in sablje. Kraljica med njimi je katana, legendarna japonska sablja z ukrivljenim rezilom, ki so jo uporabljali samuraji. Luko je neizmerno zanimalo, kako katane nastajajo. A je to težko ugotoviti, ker je njihova izdelava od konca druge svetovne vojne, ko so hladno orožje na Japonskem prepovedali, zelo zelo redka. Le nekaj na leto jih še izdelajo kot kulturno dediščino. Ker pa je Luka Grmovšek medtem razumen odrasel mož, je svoje zanimanje nekoliko prilagodil – prav tako kot izdelovalci katan. Da kovaška obrt ni izumrla, so se preusmerili v izdelavo kakovostnih kuhinjskih nožev. Tako se je Luka skupaj s prijateljem Mitjo Kobalom, poklicnim fotografom, ki je vedno na lovu za zanimivimi motivi, podal na Japonsko.

Japonski nož je izdelan iz laminiranega jekla: zelo trdo jedro zagotavlja ostro rezilo, obdaja pa ga sloj mehkejšega jekla, ki varuje jedro pred krhanjem.
Mitja Kobal
Iz kosa surovega jekla je treba pridobiti osnovo za rezilo. 
Mitja Kobal
Zadnji popravki in rezilo bo pripravljeno za brušenje. 
Mitja Kobal
Šele s skrbnim brušenjem dobi nož končno obliko.
Mitja Kobal
Nož, ki vabi, da ga vzamete v roke in preizkusite. 
Mitja Kobal
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.