Festival Pranger: Eden redkih, ki v kritiško razpravo postavlja poezijo

sta
01.07.2024 16:00

Festiva se jutri začenja v Ljubljani, nato se od četrtka do sobote kritiške razprave izbranih devetih pesniških zbirk selijo v Rogaško Slatino.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Festival Pranger
Boštjan Lah/Pranger

Jutri se v Ljubljani pričenja 21. Pranger - festival kritike, prevoda in branja poezije. Moderatorki Ajdi Bračič se bosta danes zvečer v pogovoru pridružila mlada pesnica Andreja Štepec ter kritik in pesnik Blaž Iršič, jutri na isti lokaciji pripravljajo pesniški večer. Dogajanje se bo nato od četrtka do sobote preselilo v Rogaško Slatino, kjer bodo potekale kritiške razprave.

Vodja festivala Urška P. Černe je povedala, da je rdeča nit Festivala Pranger "pretresanje, izbiranje, branje in formuliranje refleksije o devetih izbranih pesniških zbirkah", ki so izšle preteklo leto. Zaradi nezadostnega financiranja s strani Javne agencije RS za knjigo (Jak) so jesensko dogajanje in mednarodni del postavili pod vprašaj, je še povedala.

Vsak kritik izbral tri zbirke

V vlogi kritikov so letos Silvija Žnidar, Luka Benedičič in Jelka Kernev Štrajn, ki so izbrali vsak tri avtorice in avtorje novoizdanih pesniških zbirk.

Benedičič je za kritiške razprave, ki jih bo vodila Diana Pungeršič, izbral zbirko Nekajkrat smo zašli, zdaj se vračamo Miljane Cunte, ki je zanjo prejela letošnjo nagrado Prešernovega sklada. Izbral je tudi zbirki Od točke nič Tonje Jelen in Z luknjami v prepihu mlade pesnice Lare Božak, ki se je na zadnjem Slovenskem knjižnem sejmu potegovala za nagrado za najboljši prvenec.

(NAGRAJENCI PREŠERNOVEGA SKLADA) Miljana Cunta: Človeške izkušnje ne moremo v celoti zajeti v vsakdanji jezik

Jelka Kernev Štrajn je za festival izbrala zbirko Ampak, kdo? Nine Dragičević, Tuskulum Denisa Škofiča, ki je na Prangerju tudi že sodeloval, ter Pot z Unij in naprej pesnika Primoža Reparja, ki se je pod svoje delo podpisal s psevdonimom Zdrav Ko Riba. Silvija Žnidar je v svoj izbor razpravljanja o pesniških zbirkah uvrstila pesniške zbirke Jabk Vesne Liponik, To se ne pove pesnice, prevajalke ter raziskovalke glasu Ane Pepelnik in Večerna zora Matjaža Zorca.

Po mnenju pesnice, aktivistke in mlade raziskovalke Liponik je Pranger eden redkih konceptualno zasnovanih dogodkov, ki omogoča poglobljenost in transparentnost ter poezijo dobro postavlja v ospredje kritike. Na novinarski konferenci je povedala, da je slovenska pesniška scena izjemno bogata in raznolika ter se lahko kosa s svetovno pesniško produkcijo na nivoju najvišjih pesniških nagrad. Meni, da bi to moralo biti bolj prepoznano in spodbujevano.

V petek bodo podelili Stritarjevo nagrado

Festival se bo jutri pričel na Vodnikovi domačiji Center v Ljubljani s konceptualno razpravo na temo poezije in šale. Moderatorki Ajdi Bračič se bosta v pogovoru pridružila mlada pesnica Andreja Štepec ter kritik in pesnik Blaž Iršič. Zatem se bo dogajanje preselilo v Rogaško Slatino, kjer bodo kritiki obravnavali pesniške zbirke.

V petek, 5. julija, bo DSP podelilo še Stritarjevo nagrado za obetavnega kritika ali kritičarko. Predsednik DSP Dušan Merc je ob tem opozoril na preskromno financiranje s strani Javne agenicje za knjigo in pomanjkanje prostora za kritiko.

Sestavni del vsakoletnega Prangerja je tudi osnovnošolski natečaj ELA - Mali Pranger, poimenovan po pisateljici Eli Peroci. Letos je na natečaj na temo objema Festivala Pranger in Knjižnice Rogaška Slatina prispelo kar 360 prispevkov mladih avtorjev iz skoraj vseh slovenskih regij, kar je 100 prispevkov več kot lani. Priznanja so jim podelili konec maja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta