Hiša iz porobetona: Trdna gradnja, ki je ne zamaje niti potres

Sanja Verovnik Sanja Verovnik
25.05.2022 02:00

Zagovorniki klasične gradnje se pogosto srečajo z dilemo, ali naj hišo gradijo z opeko ali porobetonom. Oba imata kar nekaj prednosti, saj sta zanesljiva in trajna materiala, a porobeton omogoča tudi suho gradnjo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Želja in cilj vsakega investitorja je, da zgradi kakovosten in trajen objekt, v katerem bodo prijetne razmere za bivanje ter čim manjši stroški vzdrževanja, ogrevanja in hlajenja. Pri nas se graditelji zelo radi odločajo za klasično gradnjo in pri tem uporabijo opeko ali porobeton. Porobeton velja za zanesljiv in trajen gradbeni material. S porobetonskimi zidaki lahko gradimo stavbe, obnavljamo ali moderniziramo obstoječe objekte ter izvedemo nadzidave in dozidave starejših, pri katerih niso mogoče prevelike dodatne obremenitve.

Iz zidakov lahko zgradimo tudi pohištvo

Ko govorimo o tem, kaj porobeton sploh je in iz česa je sestavljen, je treba najprej poudariti, tako sogovornica, da gre za trajnostni gradbeni material, ki mu pogovorno pravimo tudi siporeks. Sestavljajo ga kremenčev pesek, apno, cement in voda. Uvrščamo ga med gradbene materiale z najnižjo toplotno prevodnostjo, zidaki iz njega so lahki in porozni. Vsak element – gradnik ali zidak – vsebuje več tisoč majhnih zaprtih zračnih por, ki delujejo kot toplotna izolacija, pojasni Suna Bizjak iz podjetja Xella porobeton SI. Porobeton opiše kot vsestranski gradbeni material. Poleg gradnje zidov je uporaben tudi pri manjših gradbenih delih, z njim lahko sezidamo stopnice, balkon, teraso ... Še več, po besedah sogovornice je s pomočjo ustreznega orodja porobeton mogoče oblikovati po naših željah in zahtevah tudi v posebne oblike, kot so oboki ali krivine. Z nekaj spretnosti in domišljije je mogoče iz njega izdelati celo različne regale in drugo pohištveno opremo, poudari Bizjakova in še doda, da je z njegovo pomočjo povsem enostavna tudi obzidava ali izravnava raznih sanitarnih elementov, instalacijskih kanalov ter neravnih in razpokanih zidov.

S porobetonskimi zidaki lahko gradimo stavbe, obnovimo ali moderniziramo obstoječe objekte, izvedemo nadzidave in dozidave starejših objektov, pri katerih niso mogoče prevelike dodatne obremenitve.
Xella

Do toplotne izolativnosti z enoslojnim zidom

Kot glavne odlike hiše, grajene iz belega gradbenega materiala, Bizjakova izpostavi odlično toplotno izolativnost. Štirideset centimetrov debel zid iz porobetona ima koeficient toplotne prevodnosti (U) 0,084 W/mK in s tem doseže toplotno prehodnost konstrukcije 0,21 W/m²K. To pomeni, da brez dodatne toplotne izolacije zadosti kriterijem toplotne zaščite v stavbah. Za primerjavo je toplotna prehodnost opečnega izoliranega zidu 45 centimetrov z votlimi opečnimi bloki 30 centimetrov in izolacijo 15 centimetrov 0,20 W/m2K. Visoka toplotna izolativnost enoslojnega zidu pomeni nižje stroške vzdrževanja v hiši, hkrati pa predstavlja tudi kakovostno zaščito našega doma: v zimskih mesecih pred mrazom, v poletnem času pa pred vročino. Osnova zanjo je, kot nadaljuje sogovornica, posebna struktura tega materiala. Sicer pa kot dodatno toplotno zaščito na fasadi pasivnih in nizkoenergijskih hiš priporoča uporabo mineralnih plošč, izdelanih iz naravnih sestavin, ki so povsem kompatibilne s porobetonom. Takšna fasada je trajna in predvsem požarno odporna, saj po besedah Bizjakove sodi v najvišji požarni razred A1. Pa tudi sicer je porobeton kot gradbeni material zaradi svoje mineralne sestave negorljiv in tudi pri višjih temperaturah oziroma ob požaru ne izpušča nobenih strupenih snovi v okolico, pojasni sogovornica.

Gradnja objektov iz porobetonskih zidakov je zelo hitra, saj so zidaki iz belega materiala večji od klasičnih opečnih zidakov. Hiša je brez težav vseljiva v isti sezoni.
Xella

Zvočna izolativnost odvisna od debeline zidu

Mineralne plošče za izvedbo toplotnoizolacijskih kontaktnih fasad odlikujejo trdnost in masivnost, stabilna vgradnja, paropropustnost in oblikovna stabilnost.
Xella

Ali se v hiši, zgrajeni iz porobetona, sliši zvok iz enega v drugi prostor, še vprašamo Bizjakovo, ki pojasni, da je zvočna izolativnost odvisna od debeline zidu: "Predelni zidovi iz porobetona so debeline 10, 12,5 ali 15 centimetrov, to pa zadostujejo predpisom za zvočno zaščito predelnih sten v stanovanju ali hiši." Kjer pa so zahteve za zvočno izolativnost višje, se priporoča uporaba kalcijevo-silikatnih blokov, ki zaradi višje gostote materiala zagotavljajo najvišjo možno zaščito pred hrupom.

Varna tudi pred potresi

In kako je s potresno varnostjo hiš, zgrajenih iz porobetona? Ker Slovenija leži na potresno aktivnem področju in nam zakonodaja predpisuje potresno varno gradnjo, se na podlagi izkušenj, predvsem pa zaradi obsežne analize pri potresni obtežbi tudi porobeton uvršča med potresno varne gradbene materiale, kar ne nazadnje dokazujejo tudi številne raziskave. Rezultati preiskav, ki so jih strokovnjaki naredili na tako imenovani potresni mizi, so dali izredno dobre rezultate za potresno odpornost stavb, grajenih v sistemu Ytong, tudi pri najmočnejših potresih.

Hitra in suha gradnja

Gradnjo objektov iz porobetonskih zidakov odlikuje še ena prednost: gradnja z njimi je zelo hitra, saj so zidaki iz tega gradbenega materiala po besedah Bizjakove večji od klasičnih opečnih zidakov. Tudi vgradnja inštalacij je, ko gradimo hiši iz porobetona, hitrejša kot pri hišah, zgrajenih iz opečnatih zidakov, saj pri porobetonu potrebujemo zgolj električni rezkar ali strgalo za izdelavo utorov. Ena od pozitivnih lastnosti je tudi relativno suha gradnja s tankoslojno lepilno malto. Ta omogoča, pravi Bizjakova, da je tudi sušenje objekta hitrejše, s tem pa graditelji hitreje napredujejo v naslednjo gradbeno fazo.

Porobeton lahko enostavno oblikujemo in zasnujemo zaobljene elemente, oboke, krivine.
Xella

Maksimalna trdnost pri minimalni teži

Suna Bizjak opozori, da je nosilnost ena najpomembnejših lastnosti sten: je pogoj za varnost, stabilnost in kakovost objekta. Zato na vprašanje, kakšna je nosilnost sten v hiši, zgrajeni iz porobetona, in ali lahko nanje brez težav pritrdimo viseče omarice za kuhinjo ali kopalnico, odgovori, da struktura por, ki je enakomerno razporejena v materialu, daje elementom maksimalno trdnost pri minimalni teži. Po besedah Bizjakove je tako mogoče na zidove namestiti vse vrste pohištva, seveda ob uporabi ustreznih zidnih vložkov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta