V sadnem in okrasnem vrtu se začenja sajenje. Kaj lahko posadimo?

J. M.
02.03.2023 04:00

Sušca, to je staro ime za marec, se na vrtu sadijo listopadne okrasne grmovnice in sadno drevje, prav tako lahko v rastlinjaku že posejete nekatere enoletnice.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Marec je mesec, ki je primeren za sajenje sadnega drevja. Če še niste porezali sadnega drevja, lahko v začetku meseca poskrbite še za rez jablan, hrušk in trte pa tudi koščičarjev (slive, breskve, marelice).

Čiščenje vrta

Marca poskrbite tudi za odstranjevanje listja z gredic, za striženje odmrlih in posušenih delov trajnic, torej starih cvetov, stebel, listov. Tudi dognojevati bo treba tla, kjer rastejo okrasne rastline.

Shutterstock

Sajenje okrasnih grmov

Sušca, to je staro ime za marec, se na vrt sadijo listopadne okrasne grmovnice, kot so forzicija, dojcija, jasmin, magnolija, in zimzelene grmovnice, ki rastejo v vsebnikih, denimo rododendron in iglavce.

Forzicija se lahko zdaj sadi na ograsni vrt.
Shutterstock


Grmastim vrtnicam, ki ste jih pred zimo zasuli, odstrite zemljo in jim skrajšajte poganjke. Prav vse okrasno grmičevje je treba pognojiti, da spodbudite vegetacijo in skorajšnje cvetenje. Marca sadite sadike vrtnic z golimi koreninami.

Vrtnice pred pomladjo potrebujejo rez in gnojenje.
Shutterstock

Setev enoletnic in nakalitev čebulnic

V naslednjih dneh lahko v zavetju rastlinjaka posejete enoletnice, kot so enoletne lobelije, žametnice, cinije, petunije, okrasni tobak, in nekatere trajnice, kot so zvončnice, gajlardije, orlice … Prav tako po malem pripravite nekatere čebulnice. Nakalite gomoljne begonije, kane, dalije, kale.

Orlice se sejejo v marcu.
Shutterstock

Ste postrigli trave?

Če ste jeseni pustili okrasne trave za zimsko popestritev, je zdaj pravi čas, da jih porežete in jim omogočite, da se z novo rastjo lepo obnovijo. Porežete lahko tudi zimzelene šaše.

Jasna Marin
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta