Vrtnih gred nikar ne pustite praznih. Nanje posejte te koristne rastline

J. M.
02.09.2022 02:00

Kar nekaj rastlin je, ki lahko izboljšajo strukturo tal. Semena zanje lahko kupimo v specializiranih trgovinah in jih posejemo na prazne grede v vrtu. Katere so te rastline?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

V začetku septembra lahko sejete facelijo za zeleno gnojenje. Facelija ni v sorodu z nobeno vrtnino in ni treba skrbeti za kolobar. Rastlina ustvari veliko listne mase, v tleh hitro razpade in ima šopaste korenine, ki rahljajo tla in poskrbijo za bolj zračno prst. Na vrtu jo lahko pustimo premrzniti in jo spomladi rahlo zadelamo v tla. V tla jo lahko zakopljemo tudi ob jesenskem ali spomladanskem prekopavanju vrta.

Facelija in repna ogrščica
Shutterstock

Sejete lahko tudi oljno redkev ali belo gorjušico, ki z globokimi, razvejanimi koreninami rahljata zemljo. Na vrtu pustite, da pomrzneta in ostaneta na gredi do pomladi. Obe zmanjšujeta okuženost tal z ogorčicami in strunami.

Rastline za zeleni podor so primerne tudi za setev v rastlinjaku.
Shutterstock

Za zeleni podor lahko uporabite tudi prezimno grašico in ozimna žita, ki jih sejete od sredine septembra do konca oktobra, v ugodnih letih tudi v začetku novembra. Tako bodo tla pokrita z zeleno odejo, kar je priporočljivo za vsak vrt. Naštete rastline bodo naredile do pomladi dovolj zelene mase. V tla jih podkopljite marca, ko je zemlja že primerna za obdelavo, ali najkasneje aprila. Organske snovi bodo kot hrana dobro koristile živim organizmom v tleh.

Shutterstock
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta