Vse za dom, kakršnega si želite ustvariti

Barbara Gavez Volčjak Barbara Gavez Volčjak
03.03.2020 11:17

Na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani se bo od 4. do 8. marca na 59. sejmu Dom predstavilo 505 podjetij iz Slovenije in tujine.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Milan Simčič/GR

Največji sejem s področja graditeljstva v Sloveniji in sosednjih regijah bo zasedel vse dvorane in zunanje površine Gospodarskega razstavišča, organizatorji pa so postavili še tri montažne dvorane. Letos se bo vanje za pet dni vselilo 505 podjetij iz 29 držav, organizatorji pa pričakujejo več kot 55.000 obiskovalcev. Ti bodo na sejmu dobili informacije s področij, kot so gradbeništvo, stavbno pohištvo, ogrevalna in hladilna tehnika, varovanje in urejanje okolice ... "Za vse, ki gradite, prenavljate ali pa to načrtujete, smo pripravili aktualen in trajnostno naravnan spremljevalni program s prek 120 strokovnih in neodvisnih predavanj. S ključnimi rešitvami za vaša vprašanja so na voljo strokovnjaki GI ZRMK in Mreže ENSVET – Eko sklada na brezplačnih svetovanjih in predavanjih vse dni sejma," poudarja ekipa 59. sejma Dom, ki med prednostmi sejma izpostavi še jasen pregled nad ponudbo, neposreden stik s proizvajalci ter ključne rešitve za vsa vprašanja, ki jih boste imeli obiskovalci v zvezi z gradnjo in prenovo doma.

Dragocene informacije o ničenergijski gradnji

Na sejmu boste vsi, ki se lotevate gradnje ali prenove doma, izvedeli vse o novostih, ki se na tem področju pripravljajo po 31. decembru letos. V prihodnjem letu bo pri nas namreč dovoljena samo še gradnja skoraj ničenergijskih stavb, ki za svoje delovanje porabijo zelo malo energije, in še ta bo morala biti v veliki večini pridobljena iz obnovljivih virov. Kakšne so te stavbe, katere novosti prinaša taka gradnja in kakšno je bivanje v tovrstnih stavbah, bodo vse dni sejma razkrivali strokovnjaki Gradbenega inštituta ZRMK in neodvisni zunanji strokovnjaki.

Na sejmišču boste lahko od srede do nedelje primerjali ponudbo konkurenčnih podjetij in izkoristili tudi sejemske popuste, ki jih ponujajo nekateri razstavljavci.
Milan Simčič/GR
Med prednostmi sejma sta neposreden stik s proizvajalci in ponudniki ter možnost, da dobite odgovore na vsa vprašanja, ki jih boste imeli v zvezi z gradnjo in prenovo doma.
Milan Simčič/GR

Znak kakovosti v graditeljstvu

Eno od zagotovil, da ste pri gradnji oziroma prenovi izbrali kakovosten izdelek ali storitev, je certifikat kakovosti. V Sloveniji zato že od leta 1996 obstaja nacionalna certifikacijska shema za graditeljstvo, v katero so že od začetka vključeni tudi okoljski, družbeni in ekonomski vidiki trajnostne gradnje. Odkar so bili leta 1997 podeljeni prvi trije znaki kakovosti v graditeljstvu, bolj znani kot ZKG, so se ti uveljavili kot sinonim za višjo kakovost, zanesljivost, trajnost, okoljsko prijaznost ter varnost za potrošnike in investitorje. Priznanje ZKG je namenjeno le najboljšim na svojem področju in tistim, ki za najboljšimi zaostajajo za največ 10 odstotkov, zato je bilo v 24 letih podeljenih le 180 priznanj. V ocenjevalnih komisijah je sodelovalo več kot 60 neodvisnih strokovnjakov. Med podjetja, ki skrbijo za ustrezen strokovni kader ter sledijo razvoju stroke, spadata tudi letošnja dobitnika ZKG. To sta podjetje MIK, dobitnik okoljskega priznanja ZKG za sodobno vgradnjo stavbnega pohištva MIK s prezračevalnim sistemom MIKrovent, in podjetje Kronoterm za razvojno tehnološki dosežek, to je razvoj, implementacija in trženje toplotne črpalke Adapt.

MIK z rešitvijo za boljše bivalne razmere

V podjetju MIK iz Vojnika stavbne elemente vgrajujejo na sodoben način, skladno z veljavnimi predpisi in zadnjim stanjem tehnike (smernica RAL in merila v okviru certifikacijske sheme ZKG). Prednost take vgradnje je poleg ustrezne mehanske pritrditve in drugih zahtev, ki izhajajo iz meril ZKG, tudi odpravljanje toplotnih in zvočnih mostov in reševanje drugih detajlov s področja gradbene fizike. Pohvalna je integracija lokalnega prezračevalnega sistema MIKrovent, ki je plod lastnega razvoja, v okenski ali vratni sestav, ki pomeni zelo domiselno in ustrezno rešitev predvsem za stanovanjske stavbe (hiše in stanovanja). S tem so izpolnjene tudi zahteve po večji energetski učinkovitosti, predpisi s področja prezračevanja, izboljšajo se bivalne in delovne razmere v prostorih, to pa vpliva predvsem na zdravje in počutje uporabnikov.

Je čas, da izolirate streho in poskrbite za energetsko učinkovito hišo? Potem je sejem Dom pravi naslov za vas.
Milan Simčič/GR

Kronoterm z izjemno energetsko učinkovito TČ

Najnovejšo invertersko toplotno črpalko Adapt, ki je na voljo v treh variantah nazivne moči in je sestavljena iz zunanje in notranje enote, so v Kronotermu razvili za razmeroma novo hladivo R452b, ki ima skoraj 20-krat nižji toplogredni potencial kot druga uveljavljena hladiva za toplotne črpalke. Poleg okoljske prijaznosti so bili ključni cilji, ki so jih želeli doseči z novim produktom, povečanje energetske učinkovitosti in s tem povečanje deleža obnovljivih virov energije pri delovanju, integracija z okoljem s sodobnim oblikovanjem in nizkim nivojem hrupa ter napredno upravljanje, ki temelji na adaptivnem algoritmu. Rezultat je toplotna črpalka (TČ) za ogrevanje in hlajenje stanovanjskih stavb z najvišjim sezonskim COP 5,2 po podatkih nemškega zveznega urada za gospodarstvo in nadzor izvoza BAFA, kar je izreden razvojno-tehnično-tehnološki dosežek.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta