(FOTO) Arsenovič na seji mestnega sveta: Tudi naši odpadki morajo nekje končati

Igor Selan
22.06.2021 20:50
Kljub nekaterim pripombam je mestni svet v prvem branju sprejel osnutek lokalnega energetsko-podnebnega koncepta mestne občine Maribor. Opozicija za izredno sejo o financiranju športa.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Polovica svetnikov se je seje v Izumu udeležila v živo, polovica pa je sodelovala po spletu. Foto: Igor NAPAST
Igor Napast

Lista za pravičnost in razvoj (LPR), Lista Franca Kanglerja - NLS, SDS in svetnik Naše dežele Miha Recek so vložili zahtevo za sklic izredne seje mestnega sveta na temo postopka izbire in sofinanciranja programov in področij letnega programa športa v mestni občini Maribor za leta 2019, 2020 in 2021 ter nepravilnosti pri poslovnih poročilih in vodenju Javnega zavoda Športni objekti Maribor (ŠOM). V skladu s poslovnikom mora župan Saša Arsenovič sejo sklicati v 14 dneh.

"Temeljni razlog je preoblikovanje ŠOM iz zavoda v gospodarsko družbo. Prepričani smo, da je še pred preoblikovanjem treba urediti vse zadeve, ki se tičejo financ, neznank je namreč veliko. Ne morem si predstavljati, da lahko v mestnem svetu z dokazi dokazujem nepravilnosti, pa se nič ne zgodi," je še pred sejo mestnega sveta povedal Milan Mikl (NLS). Mestni svet bo tako na izredni seji odločal o uvedbi zunanje revizije postopkov izbire in sofinanciranja programov športa, po končani reviziji pa naj bi obravnaval tudi končno poročilo ter na njegovi podlagi sprejel ustrezne ukrepe.

Primož Juhart in Milan Mikl
Igor Napast

O potencialni gradnji sežigalnice

Mestni svet je po pestri debati v prvem branju vendarle sprejel osnutek lokalnega energetsko-podnebnega koncepta mestne občine Maribor. Glavni cilj koncepta je varčevanje z energijo in uvajanje obnovljivih virov energije v vsa področja delovanja občine, pri čemer koncept določa tudi aktivnosti na področju energetskega razvoja in podnebnih sprememb, ki jih mora občina izvajati do leta 2030.

Največ pripomb nanj so imeli v opozicijski LPR, Stojan Auer je namreč menil, da so stališča koncepta v nasprotju z usmeritvami EU, slovensko zakonodajo in občinskimi akti. Ob tem je problematiziral tudi, da koncept govori o potencialni gradnji sežigalnice, saj ta ne temelji na rabi obnovljivih virov energije in je sporna tudi iz drugih podnebnih razlogov.

Pogrešali večjo participacijo

​Da bo morala na tem področju nekatere stvari zakonodajno rešiti država in da bodo do drugega branja vsekakor preverili vse Auerjeve navedbe, da ne bi kršili zakonodaje, je zagotovila Vlasta Krmelj iz Energetske agencije za Podravje (EnergaP). "Želimo iti v smeri zelenega, kolikor je to le mogoče, vendar morajo tudi naši odpadki nekje končati," pa je odgovoril župan Saša Arsenovič. Pripombe na koncept so imeli tudi drugi svetniki, menili so predvsem, da bi dokument moral biti zastavljen bolj participativno. "Dokument je objavljen na naši spletni strani, trenutno ga obravnava strokovna javnost, bo pa odprt tudi za širšo razpravo," je potrdila Krmeljeva.

Rosana Klančnik, Saša Arsenovič in Nataša Rodšek
Igor Napast

​Na predlog Igorja Jurišiča (Stranka mladih - Zeleni Evrope) so sprejeli še dodaten sklep, da se do drugega branja koncept smiselno dopolni z rešitvami iz dokumenta Predlogi za lajšanje podnebnih sprememb v mestu Maribor, ki je nastal v Kulturnem centru Pekarna, vanj pa naj se vključijo tudi aktivni pristopi za zmanjšanje porabe vode, energije in količine odpadkov ter ponovno razmisli o smiselnosti gradnje sežigalnice odpadkov.

Lekarne dobile nove ustanovitelje

V drugem branju so svetniki potrdili tudi odlok o ustanovitvi Lekarn Maribor, s katerim med ustanovitelje zavoda vstopa še pet okoliških občin. Primož Juhart (LPR) je ponovno izrazil mnenje, da se je župan slabo izpogajal in oškodoval občino, ki bo zdaj deležna manjših dobičkov. Nasprotno je menila samostojna svetnica Jelka Kolmanič: "Če odloka ne bi popravili, bi Maribor izgubil še bistveno več, saj bi izgubil posle v občinah, ki so zdaj vstopile v ustanoviteljstvo." ​Da se zadeva vleče že od leta 2013, je odvrnil Arsenovič: "Sem že tretji župan, ki se ukvarja s tem vprašanjem, in sem vesel, da smo ga končno rešili. Odlok nam bo omogočil dolgoročni razvoj, širitev mreže v druge občine in pravično delitev dobička med občine ustanoviteljice."

Igor Napast

Svetniki so prižgali zeleno luč tudi načrtovani prodaji 40-odstotnega deleža občine v podjetju Dimnikarstvo Maribor, kjer občina nima prevladujočega vpliva na odločanje. Koliko je delež vreden dejansko, bo znano jeseni. "Upam, da nam uspe ta mrtvi kapital končno aktivirati," je sklep svetnikov pospremil Arsenovič.

Investicije v šport bo treba ovrednotiti časovno in finančno

Potrditev svetnikov si je v prvem branju prislužila tudi strategija športa občine do leta 2030, pa čeprav so svetniki nanjo podali tudi precej pripomb. Da je dokument dobro pripravljen, a se čuti, da je bil pripravljen v pisarni, je menil koalicijski svetnik Željko Milovanovič (Lista kolesarjev in pešcev): "Čuti se tudi, da je pisan s perspektive financerja, upravljavca infrastukture in klubov, ne pa iz perspektive končnih uporabnikov. V dokumentu tudi nisem zasledil rekreativnega športa otrok in mladih, ki niso vključeni v športne kolektive." Več svetnikov je kritiziralo tudi dejstvo, da je dokument nastal v ozkem krogu športnih funkcionarjev. "Pogrešam več zunanjih sodelavcev, v pripravo bi morali biti vključene več strokovne in laične javnosti," je menil Milovanovičev kolega Josip Rotar, sicer pa se je enako glasil tudi sklep odbora za šport. Kritike pa so letele tudi na analizo športne infrastrukture. "Seznam investicij v infrastrukturo bo vsekakor treba časovno in finančno ovrednotiti," je menil Mikl. Župan Arsenovič je ob tem opozoril, da mesto do zdaj strategije športa sploh še ni imelo: "Zato sem pričakoval tudi predloge, ne le kritike."

Občina s pobotom z ZŠMD do nepremičnin v vrednosti dobrega pol milijona evrov

Ob koncu seje so svetniki potrdili tudi pobot med občino in Zvezo športnih društev Maribor (ZŠMD). Ta je občini na podlagi sodbe iz leta 2014 in izvršbe iz leta 2019, ko je bila vpisana hipoteka na nepremičnine v solasti občine in ZMŠD, dolgovala 571 tisoč evrov. "Dolg, ki ga ima ZMŠD do občine, ta zdaj pokriva s poslovno nepotrebnim premoženjem, torej parcelami, ki pa so za nas pomembne in sicer za razvoj na področju športa. Na podlagi tega pobota bomo lahko razvijali športni vrtec, uredli Langerjevo vilo, ključ do tega pa je bila v bistvu menjalna pogodba s Termami Maribor. Zdaj smo torej končno konsolidirali lastništvo, sprostilo pa se je tudi lastništvo še dveh privatnih lastnikov na področju umeščanja garažne hiše pod pomožnim stadionom v Ljudskem vrtu," je povedal Arsenovič.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta