Na dobrodelnem koncertu arij za malečniško cerkev

Anita Kirbiš Anita Kirbiš
20.03.2022 04:00

Nastopajoči so se ob klavirski spremljavi predstavili z znanimi arijami iz oper, operet in muzikalov. Zbirali so prispevke za obnovo fasade na Cerkvi svetega Petra v Malečniku.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nastopajoči na dobrodelnem koncertu
Anita Kirbiš

Pretekli vikend je bil v Glaserjevem salonu v Malečniku v znamenju glasbenega večera priljubljenih arij iz oper, operet in muzikalov ob klavirskih skladbah. V večer je obiskovalce povedel mladi pianist Adam Kamplet, nadarjeni Mariborčan, ki kot predstavnik mladih pianistov mariborskega konservatorija veliko igra doma in v tujini. Je dobitnik že več najvišjih priznanj. Na mednarodnem tekmovanju Franza Liszta v Španiji se je denimo v izjemno močni mednarodni konkurenci uvrstil v sam svetovni vrh.

Zatem je v skladbi The Day You Sang This Song spremljal baritonista Emila Baronika, ki je od leta 1962 angažiran v mariborski Operi. Baronik je nagrajevani glasbenik z izjemnim številom nastopov, ki presega 4000. Ta večer se je predstavila tudi družina Luketičevih. Sopranistka Nilda Luketič, ki jo je na klavirju spremljal sin Matej, se je v prvem delu koncerta predstavila z arijo Suzette iz operete Mala Floramye. V drugem delu je poslušalstvo ob klavirski spremljavi Adama Kampleta popeljala po melodijah znamenite arije Tosca. Luketičeva je bila dolgoletna stalna članica umetniškega ansambla Opere in Baleta SNG Maribor. Deluje tudi kot koncertna pevka. Posnela je dve samostojni zgoščenki. Sin Matej Luketič je profesor glasbe na OŠ Malečnik, vodi več pevskih zborov. Napisal je nekaj priredb glasbenih del in avtorskih skladb.

Dr. Sebastijan Valentan, župnjijski upravitelj, v ozadju Cerkev svetega Petra 
Anita Kirbiš

Ob klavirju je ta večer spremljal še brata tenorista Lina Luketiča, ki je zapel Puccinijevo arijo Cavaradossija. Nato pa v drugem nastopu, ko ga je spremljal Kampleta, zapeljal še v Sorrento. Lin Luketič, sicer po poklicu univerzitetni diplomirani pravnik, se je vseskozi udejstvoval in izražal tudi na umetniškem področju, predvsem glasbenem. Angažiran je bil v zborovskih vlogah Opere SNG Maribor. Za njim so solistični koncerti operne, sakralne in tudi popularne glasbe.

Baritonist Jernej Luketič se je sprva predstavil z arijo Valentina iz opere Faust. Tudi on je leta 2005 pričel peti v SNG Maribor in je danes redni član opernega zbora. Svoje pevsko izobraževanje je začel na Konservatoriju za glasbo in balet Maribor ter se dodatno izpopolnjeval pri več profesorjih. Solistični debi je imel v okviru Mednarodne akademije za petje Santa Croce pri Trstu na Festivalu morje v vlogi Antonia v Mozartovi Le nozze di Figaro.

Glasbeni večer sta zaokrožili sakralni skladbi. Prva, Benedictus – blagoslov ali blagoslovljen, nas v teh negotovih in nemirnih časih v naši neposredni bližini še toliko bolj opominja o vrednosti miru. Pesem italijanskega skladatelja Pietra Mascagnija, ki jo je ob klavirski spremljavi Mateja Luketiča zapel njegov brat Jernej, je bila posvečena narodom v Ukrajini s trdno željo, da bi se vojna kmalu končala. Za zaključek je ob klavirski spremljavi Adama Kampleta zazvenela Ave Marija v izvedbi Emila Baronika.

Koncert je bil dobrodelne narave, zbrana sredstva so namenjena za obnovo fasade na župnijski cerkvi. Tudi vsi nastopajoči so se odpovedali honorarju. Za to plemenito dejanje se jim je iskreno zahvalil župnijski upravitelj dr. Sebastijan Valentan. Cerkev svetega Petra v Malečniku je dal postaviti leta 1730 takratni župnik dr. Janez Evangelist Sittich in se z notranjščino uvršča med pomembne spomenike baroka. Velika želja krajanov je, da bi ji končno vrnili tudi lepšo zunanjo podobo. Valentan pa je ob tej priložnosti že vabil na prihajajoče dogodke; v prihodnjem tednu bo delavnica izdelave belokranjskih pisanic, veliko pa se bo dogajalo v aprilu v okviru 1. Glaserjevega festivala. Vse dogodke objavljajo tudi na svojih družbenih omrežjih.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta