Športni objekti Maribor: Tako naprej ne gre več

Aljoša Peršak Aljoša Peršak
20.01.2020 21:03

Na za javnost zaprti seji sveta javnega zavoda so razpravljali o nepravilnostih v preteklem poslovanju, razprtijah v sedanjosti in o načrtih. Strinjali so se, da je za težak finančni položaj edina rešitev nov model financiranja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Po katerem členu poslovnika Športnih objektov Maribor smo novinarji ostali pred zaprtimi vrati, še preden so o tem glasovali člani sveta, nam predsednik Miloš Stevanović ni znal povedati.
Andrej Petelinšek

Javni zavod Športni objekti Maribor (ŠOM) bo tudi leto 2019 sklenil v rdečih številkah. Izgube naj bi bilo okrog 200 tisoč evrov, dolg do dobaviteljev pa znaša okrog 700 tisoč evrov. Ne sprejeti sanacijski načrt ne dodatne finančne injekcije mariborske občine kot ustanoviteljice niso pripomogli k temu, da bi se ŠOM otresel kroničnih finančnih težav, ki ga hromijo vse od ustanovitve leta 2008. Če k temu dodamo še nepravilnosti in netransparentno porabo proračunskih sredstev, ki jih je razkrila revizija poslovanja za leto 2018, ter vedno hujše razprtije v javnem zavodu, potem je jasno, da je bilo perečih tem na zadnji seji sveta zavoda minuli petek popoldne več kot dovolj. Ker so člani odločili, da se celotna seja zapre za javnost (več v posebnem okvirju), o sami razpravi sicer ne moremo poročati, smo pa zbrali nekaj odzivov.

Sol na rane zavoda

Za trenutno finančno situacijo ne moremo kriviti direktorja Tadeja Mežnarja, ki je mandat prevzel šele maja lani, je poudaril predsednik sveta Miloš Stevanović in spomnil na dolgoletno negativno poslovanje zavoda. "Poleg vsega se znotraj ŠOM aktivno delijo še na naše in vaše oziroma se zaposlene k temu ščuva, kar je samo še sol na rane tega zavoda. Res škoda. Precej lažje bi bilo, da bi v teh trenutkih držali skupaj in razvijali boljšo prihodnost ŠOM," je do razprtij med Mežnarjem in zaposlenimi, ki so celo izglasovali nezaupnico direktorju, kritičen Stevanović.

Člani sveta zavoda ŠOM: Matjaž Plejić, Robert Simonič, Milan Mikl in Matjaž Meško
Andrej Petelinšek

Zgrešena modela financiranja in investicij

Med obravnavo revizijskega poročila so ugotovili, da model financiranja tekočega poslovanja preko letnega programa športa ni več vzdržen in da je kot tak popolnoma napačen. "Še čisto vsako leto doslej, odkar predsedujem, se pogovarjamo o alarmih na koncu leta in sprejemamo sklepe, da ustanoviteljica usliši te krike in nas 'nagradi' s kakšno rezervo," je izpostavil Stevanović in dodal, da je veliko ugotovljenih nepravilnosti iz revizijskega poročila posledica prav neustreznega financiranja. "Govorili smo o spremenjenem modelu financiranja, ki z Mestne občine Maribor ne bi več šel preko letnega programa za šport na ŠOM, temveč bi bili Športni objekti financirani direktno," je poudaril Stevanović.

Milan Mikl in Miloš Stevanović
Andrej Petelinsek

Revizijsko poročilo v vseh točkah negativno

Direktor ŠOM Tadej Mežnar je svetu zavoda povedal, da morajo najprej oblikovati in začeti izvajati ustrezne ukrepe za odpravo nepravilnosti v poslovanju Športnih objektov Maribor in vodenju investicij, ki jih je ugotovila revizija poslovanja za leto 2018. Revizijsko poročilo je bilo v vseh petih točkah negativno, nanaša pa se na obdobje, ko je zavod vodil Tone Knez. Odzivno poročilo morajo pripraviti do 15. februarja 2020.

Prehodno leto

Seje se je udeležil tudi predsednik občinskega odbora za mladino, šolstvo in šport ter mestni svetnik Matic Matjašič. Povedal je, da je podžupan Samo Peter Medved napovedal spremembo akta o ustanovitvi ŠOM še v prvem polletju 2020. ​Od direktorja Mežnarja pričakuje, da bo na podlagi revizije pripravil potrebne ukrepe, vendar je izpostavil, da bo velik del nepravilnosti rešil drugačen model financiranja. "Treba pa je prav tako poiskati odgovorne za nastale nepravilnosti oziroma celo kazniva dejanja. Posledica teh nepravilnosti je tudi katastrofa srednjega bazena v Pristanu," je dejal Matjašič.

Seje sveta ŠOM se je udeležil tudi predsednik občinskega odbora za mladino, šolstvo in šport ter mestni svetnik Matic Matjašič.
Andrej Petelinšek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta