V Zrkovcih z gasilsko parado in vajo zaznamovali jubilej

Gregor Grosman Gregor Grosman
25.06.2023 06:30

Ob 110-letnici delovanja Prostovoljnega gasilskega društva Zrkovci so, kot se spodobi, priredili tudi gasilsko veselico

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na vaji so sodelovali Gasilska brigada Maribor, nujna medicinska pomoč in vsa društva II. sektorja Javne gasilske službe Maribor.
Gregor Grosman

V sklopu praznovanja 110 let gasilskega društva Zrkovci je v Zrkovcih potekalo več dogodkov. Prostovoljni gasilci so organizirali operativno vajo na dveh večstanovanjskih objektih, pri kateri so sodelovali Gasilska brigada Maribor, nujna medicinska pomoč in vsa društva II. sektorja Javne gasilske službe Maribor: PGD Dogoše, PGD Maribor Pobrežje, PGD Brezje in Gasilska enota Malečnik. Potekala je slavnostna seja, na katero so bili vabljeni vsi člani in častni člani društva, pa tudi širše vodstvo Gasilske zveze Maribor, minuli konec tedna pa so priredili gasilsko veselico, na kateri so se obiskovalci zavrteli ob glasbi S.O.S. kvinteta in sodelovali v srečelovu, katerega glavna nagrada je bila brezplačni tedenski najem avtodoma.

Gasilska vaja je potekala na naslovih Zrkovci 71 in Zrkovci 75. Njen scenarij je opisoval požar na kurilni napravi v kleti, od koder se je ogenj nekontrolirano razširil na druge lesene gorljive snovi. Zaradi ognja in dima sta dva človeka ostala ujeta v kurilnici objekta, na podstrešju pa stanovalec, ki je čistil dimno tuljavo. Vsi stanovalci so objekt zapustili, razen "ujetnika" v prvem nadstropju, ki je bil izpostavljen vročini in strupenim plinom. V drugem večstanovanjskem objektu se je v kletnih prostorih zaradi varjenja kotlovnega rezervoarja pričela taliti izolacija električnega vodnika. Ko so stanovalci iz prezračevalnih tuljav zaznali vonj in dim, so se umaknili iz svojih stanovanj na prosto, v kletnem prostoru pa sta ostala ujeta dva, ki zaradi gostega dima in strupenih plinov nista našla izhoda. Gasilci so vse uspešno rešili.

Scenarij vaje: na kurilni napravi je zagorelo, delavca sta ostala ujeta v kurilnici, stanovalec na podstrešju.
Gregor Grosman

Posebno doživetje je bila gasilska parada z več sto gasilci in gasilkami, katere del je bil tudi predstavitev gasilskih vozil, je povedal poveljnik PGD Zrkovci Janez Plavčak. V prostovoljnem društvu imajo 47 članov, starejših od 18 let, pionirjev in mladincev pa je 35. "Za podmladek se ni bati," je izpostavil poveljnik in še dodal, da so bili s potekom vaje več kot zadovoljni. "Mislim, da smo pokazali, kako je, če pride šest, sedem enot, med katere je treba razdeliti naloge in uskladiti delo z reševalci," je zaključil Plavčak. Zaradi velike količine dežja v minulih mesecih so imeli veliko intervencij, a letos še nobene večje.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta