Snaga, naj podjetje Podravja 2022 po izboru bralk in bralcev Večera: Optimirali so tudi stroške poslovanja

Igor Selan Igor Selan
27.11.2023 06:00

Eden poglavitnih dejavnikov Snaginega uspeha je prav gotovo sortirnica. Število zaposlenih v zadnjih letih ostaja bolj ali manj konstantno, lani so jih zaposlovali 234, vsak od njih je ustvaril 42.632 evrov dodane vrednosti

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Snaga v okviru gospodarskih javnih služb tudi čisti in ureja javne utrjene in zelene površine v Mestni občini Maribor.
Sašo Bizjak

Snaga Maribor je lani že drugo leto zapored ustvarila rekorden promet, prav tako pa tudi čisti poslovni izid. Promet so z 20,65 milijona evrov v letu 2021 dvignili na 21,45 milijona evrov, čisti dobiček pa z 833 tisoč na kar 1,09 milijona evrov, pri čemer je dobiček načrtovanega presegel kar za 280 odstotkov. Je pa morala Snaga malenkost več kot polovico dobička, natančneje 568.471 evrov, vrniti uporabnikom, saj jim je lani za ravnanje z odpadki zaračunavala previsoko ceno.

Število zaposlenih v zadnjih letih ostaja bolj ali manj konstantno, lani so jih zaposlovali 234, vsak od njih je ustvaril 42.632 evrov dodane vrednosti. Povprečna bruto plača za leto 2022 je znašala 1687,32 evra bruto, medtem ko je leta 2021 znašala 1573,99 evra bruto. Večino prometa Snaga ustvari z izvajanjem gospodarskih javnih služb, z njimi dosežejo 17,53 milijona evrov prometa, kar zavzema 81,74 odstotka vsega poslovanja, medtem ko s tržnimi dejavnostmi ustvarijo 3,91 milijona evrov prihodkov in predstavljajo 18,26 odstotka celotnega prometa.

Racionalizacija in optimizacija

Na rezultat Snage je treba gledati tudi skozi prizmo pogojev na trgu, ki so se lani iz različnih razlogov zaostrili. Zaradi dviga cen energentov so se namreč zvišali tudi stroški porabljene energije, pri čemer so v Snagi najvišji dvig cen zaznali pri plinu, ki se je podražil za 87 odstotkov, in električni energiji (+ 75 odstotkov), za 31 odstotkov so se podražila tudi pogonska goriva. Za ta so zato odšteli 163 tisoč evrov več kot leta 2021, za elektriko 210 tisoč, za plin pa 43 tisoč evrov več. Za osem odstotkov, s 4,3 na 4,8 milijona evrov, so se zvišali tudi stroški plač. Dodatno je na poslovanje podjetja vplival tudi dvig temeljne obrestne mere Euribor, zaradi česar bo morala Snaga za obresti za kredite letos nameniti še dodatnih 300 tisoč evrov.

"Na uspešno poslovanje so poleg racionalizacije delovnih procesov vplivali predvsem trije dejavniki," pravi Franc Dover.
Sašo Bizjak

"Na uspešno poslovanje so poleg racionalizacije delovnih procesov vplivali predvsem trije dejavniki: zaračunavanje storitev zbiranja odpadkov dejavnostim, ki so bile leta 2021 zaprte, zvišanje odkupnih cen sekundarnih surovin in učinkovito poslovanje sortirnice v eni izmeni. Hkrati s tem smo optimirali tudi stroške poslovanja. Predvsem z racionalizacijo procesov, izobraževanjem, dodatno pozornostjo pri nabavah, bdenjem nad terjatvami ter ozaveščanjem, obveščanjem in izobraževanjem uporabnikov skozi različne kanale ter z upoštevanjem dobrih praks pri spreminjanju navad, predvsem pri racionalni porabi energentov in vode," rezultat komentira direktor Franc Dover.

Ločevanje je boljše v primestnih občinah

Najpomembnejša storitev, ki jo izvaja Snaga, je zagotovo ločeno zbiranje odpadkov iz gospodinjstev ter javnih in zasebnih organizacij, tega izvajajo v občinah Maribor, Miklavž na Dravskem polju, Starše, Pesnica, Kungota, Ruše, Selnica ob Dravi, Lovrenc na Pohorju in od lani tudi v občini Hoče - Slivnica. Lani so pri tem ugotovili porast količin gospodinjskih in padec količin negospodinjskih odpadkov, pri čemer se je količina zbranih komunalnih odpadkov iz gospodinjstev z 59.829 ton v letu 2021 povečala na 64.250 ton (+7 odstotkov), količina nekomunalnih odpadkov (pogodbeni odvozi in naročila) pa se je zmanjšala z 12.203 ton na 10.301 tono (-16 odstotkov). Najmanj vseh odpadkov na prebivalca po podatkih Snage ustvarijo v Pesnici, največ pa v Miklavžu. Ob tem opažajo tudi, da je ločevanje v gospodinjstvih še zmeraj boljše v primestnih občinah kot v mestni občini Maribor. Razlog za to so predvsem zbirna mesta pri večstanovanjskih objektih.

Na strehi sortirnice še sončna elektrarna

Eden poglavitnih faktorjev Snaginega uspeha je prav gotovo sortirnica, v kateri so lani obdelali kar 6980 ton mešane odpadne embalaže in 24.852 ton mešanih komunalnih odpadkov. To jim je uspelo z zapolnitvijo prav vseh kapacitet za obdelavo mešanih komunalnih odpadkov in mešane odpadne komunalne embalaže, določenih v okoljevarstvenem dovoljenju. Prav tako lani so na streho sortirnice postavili tudi 450 tisoč evrov vredno sončno elektrarno. Ob tem so izvedli tudi obsežen investicijski ciklus v posodobitev voznega parka, ki je bila nujna zaradi starosti vozil in visokih stroškov vzdrževanja. Lani so tako nabavili kar šest smetarskih vozil, eno samonakladalno vozilo, dve poltovorni vozili, vozilo z mobilno delavnico in delovni stroj.

Maribor - Snaga - Komunala - Snaga Maribor - sortirnica odpadkov - Družba za ravnanje z odpadki - Center za pripravo sekundarnih surovin - otvoritev - -
Igor Napast

Portfelj Snaginih dejavnosti in aktivnosti je sicer še precej širši. V okviru gospodarskih javnih služb namreč tudi čistijo in urejajo javne utrjene in zelene površine v mestni občini Maribor, za več kot 30 občin oskrbujejo zapuščene živali v Zavetišču za živali Maribor, upravljajo Akvarij-terarij v Mestnem parku, vzdržujejo pa tudi zaprta odlagališča odpadkov v Metavi, v Dogošah in na Pobrežju, kjer upravljajo tudi malo plinsko elektrarno.

Ob tem ponujajo še dodatne storitve za uporabnike, od kesonskega odvoza vseh vrst nenevarnih in nevarnih odpadkov, vzdrževanja in čiščenja poslovnih prostorov, čiščenja zasebnih površin in čiščenja po prireditvah do zbiranja in odvoza jedilnih olj za podjetja in druge organizacije, ukvarjajo se tudi z zakupi oglasnega prostora in plakatiranjem.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta