Jakobski Dol: Domačnost in gostoljubje v orehovi, slivovi, češnjevi sobi

Anita Kirbiš Anita Kirbiš
24.07.2021 04:00
V zaselku Spodnje Hlapje, kjer je bila sprva viničarija, se vse od leta 1900 z vinogradništvom in pridelavo vina ukvarjajo Bračkovi, sedaj že četrta generacija. Od lani lahko pri njih tudi prespite.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Družina Bračko 
Anita Kirbiš

Boštjan Bračko, ki je po osnovni šoli nadaljeval šolanje na srednji kmetijski šoli in nato na fakulteti za kmetijstvo - smer sadjarstvo in vinogradništvo, je bil prva generacija mladih prevzemnikov kmetij v Sloveniji. Poskrbel je tudi za eno najbolj množičnih zabav s Čuki v domači vasi, ko je leta 2003 zmagal v Škocjanu na Dolenjskem in osvojil laskavi naziv naj mladi gospodar Slovenije.

Samo vinogradništvo

Prej mešano kmetijo, od koder so prečudoviti pogledi na okoliške griče, Pohorje, Kozjak in zasnežene avstrijske Koralpe, so leta 1996 začeli širiti in se specializirati za vinogradništvo. Danes imajo zasajenih 25.000 trsov. Le nekaj dela je mogoče opraviti strojno, veliko pa je še ročnega (od rezi, pletve, trgatve), za kar je potrebno veliko delavnih rok. Pri tem je lastniku kmetije Boštjanu v veliko oporo žena Brigita, magistrica agronomije, ki je bila do nedavnega redno zaposlena, sedaj pa je nosilka dopolnilne dejavnosti na kmetiji. Pridno pa že raste mlada generacija njunih štirih otrok.

"Na šestih hektarjih vinogradov sledimo smernicam integrirane oziroma naravi prijaznejše pridelave vina. V naših vinogradih prevladujejo bele sorte grozdja, in sicer laški in renski rizling, sauvignon, rumeni muškat, sivi pinot, chardonnay, deset odstotkov je rdeče sorte, zweigelt. Pridelujemo sveža, sadna, sortno tipična vina z razkošnimi vonjavami in pestro paleto okusov, ki jih še bolj poudari zorenje v lesenih sodih. Pričeli smo tudi proizvodnjo penin, ponudbo pa bomo popestrili še z drugimi proizvodi (vinjak, tropinovec, grozdni sok …). Vina v glavnem prodamo na domačem trgu, le manjši del v sosednji Avstriji," je povedal Bračko.

S svojimi vini se že 20 let udeležujejo različnih tekmovanj. tako da priznanj, od srebrnih do zlatih, niti več ne štejejo. Ponosni pa so na dve leti zapored osvojeno regijsko trofejo za ledeno vino v Londonu in na najvišje ocenjena in nagrajena slovenska sladka vina na AWC Vienna, kjer sodelujejo zadnjih šest let.

Še turistični objekt

Ker jim ne zmanjka izzivov, so v letu 2020 obstoječi dejavnosti dodali že dolgo pričakovani turizem na kmetiji. Tako se danes v svoji končni podobi bohoti prečudovit lesen objekt. V pritličju so uredili gostinski prostor, ki sprejme do 60 gostov. "Po ogledih in izletih v kraju in bližnji okolici bodo naši gostje lahko prenočili v eni od treh dvoposteljnih sob ali dveh družinskih štiriposteljnih v mansardi. Poseben čar sobam daje les različnih vrst sadnega drevja, ki je nekoč raslo na gričih tod okoli, kjer so danes vinograde. Gostje lahko izbirajo med orehovo, jablanovo, slivovo, hruškovo in češnjevo sobo. Uporabili smo ekološke materiale, način ogrevanja pa je prijazen naravi. Prav vsi že nestrpno čakamo, da bomo gostom lahko ponudili odlična vina in tipično kulinariko domačega podeželja," sta nove pridobitve vesela Bračkova. Na kmetiji Bračko bije veliko srce, polno topline, domačnosti in gostoljubja.

Leta 2002, ko je Turistično-vinogradniškemu društvu Jakob predsedoval Bračko, so sredi vasi posadili potomko Stare trte in uredili ampelografski vrt z vinskimi sortami, ki so dovoljene v podravskem vinorodnem rajonu. Letos so vaški vinograd obnovili in posadili poleg potomke z Lenta tolerantne sorte trt, katerih izbor je opravil Bračko, ki je tudi občinski svetnik in pogreša več povezovanja in sodelovanja v kraju.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta