(ŠOLSTVO) Digitalne kompetence: Proaktivnost v projektu Kodiram

DR
23.05.2024 05:00

Učenci so pridobili dragocena znanja in spretnosti, ki jim bodo v veliko pomoč v digitalni družbi

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Dragana Prepelič

Za nami so zadnje aktivnosti  projekta KO-DI-RAM II, ki predstavlja nadaljevanje naše zavezanosti h krepitvi digitalnih kompetenc osnovnošolcev. V projektu je sodelovalo 8 skupin učencev od 5. do 9. razreda. Glavni cilj projekta je bil združiti moči in razvijati digitalne veščine na različnih ravneh (računalniško mišljenje, programiranje, uporaba digitalnih orodij, reševanje problemov, ustvarjanje digitalnih vsebin, varnost na spletu, projektno delo) ter navdušiti mlade za samostojno raziskovanje in ustvarjanje v digitalnem svetu.

Naš projektni tim je bil sestavljen iz 8 učiteljic različnih predmetnih področij, ki so se lotile načrtovanja projekta z izjemno proaktivnostjo. Naša prva postaja v projektu je bil sklop Netiketa in varnosti na spletu. Že po prvih dveh tednih aktivnosti so naši udeleženci ugotovili, da ni razlike med svetom na spletu in resničnim svetom. Osredotočili smo se na različne vidike, kot so sovražni govor, spletni bonton, umetna inteligenca, zaščita osebnih podatkov, pravilno ravnanje z gesli in še več.

Posebno pozornost smo namenili tudi spletnemu tečaju Varna raba interneta, ki ga je opravilo kar 75 učencev od 80. Rezultati kažejo visoko stopnjo osveščenosti in razumevanja spletnih tveganj, kar je za pohvaliti. Poleg tega smo izvedli spletni vprašalnik o prekomerni rabi zaslonov, ki nas je opozoril na pomembno temo, ki jo je potrebno še raziskati. Projekt ni bil zgolj teoretičen; učenci so se aktivno vključevali in izražali svoja mnenja tako o spletnem nasilju kot tudi o možnostih digitalnega detoksa. Sklenili smo, da je življenje brez interneta za naše udeležence skoraj "misija nemogoče", a smo hkrati veseli, da se radi zadržujejo tudi na športnih terenih, kar je pomemben element uravnoteženega življenjskega sloga.

V okviru našega projekta so učenci pridobili številne veščine na področju ustvarjanja digitalnih vsebin in aplikacij. Spoznali so osnove modeliranja v programu Tinkercad, kjer so pripravili izdelke za 3D tiskanje, ki so jih nato tudi uspešno natisnili na 3D tiskalniku. Poleg tega so se preizkusili v krmiljenju z micro:biti v MakeCodu, raziskovali vezave in se urili v programiranju Arduina ter programirali robote Photon. Delovno vzdušje je bilo zelo pozitivno in spodbudno.

Projektno delo je potekalo kot medpredmetno povezovanje, kjer smo aktivnosti načrtovali glede na predmete, ki jih poučujejo sodelujoči učitelji. Učence smo pri tem usmerjali k spoštovanju avtorskih pravic in uporabi Creative Commons licenc. Tako so se naučili odgovornega ravnanja z digitalnimi vsebinami, kar je pomembna veščina v današnjem digitalnem svetu.

Izvajali smo številne aktivnosti za razvijanje algoritmičnega razmišljanja, vključno z računalništvom brez računalnika in nalogami za tekmovanje Bober. Programerske spretnosti so učenci razvijali na tekmovanju Pišek, pri fizičnem programiranju micro bitov in robotov. Organizirali smo tudi delavnico izdelave 3D-izdelka v Tinkercadu, ki so ga učenci nato pripravili in natisnili na 3D-tiskalniku. Dodatno motivacijo za delo so učenci pridobili z reševanjem japonskih ugank.

Učenci so sodelovali tudi pri snemanju video posnetka ob mednarodnem dnevu deklet v IKT, ki ga je objavilo Ministrstvo za digitalno preobrazbo. Ta dejavnost je omogočila učencem, da se seznanijo s procesom ustvarjanja video vsebin in sodelujejo pri pomembni kampanji za spodbujanje deklet k večji vključenosti v informacijske in komunikacijske tehnologije.

Projekt KO-DI-RAM II predstavlja nadgradnjo našega dosedanjega dela v projektu KODIRAM in prinaša še večjo angažiranost in inovativnost v izobraževanje učencev glede digitalnih kompetenc. Učenci so pridobili dragocena znanja in spretnosti, ki jim bodo v veliko pomoč v digitalni družbi. Naša misija je jasna: spodbujati učenje skozi izkušnje in ustvarjati varno ter pozitivno digitalno okolje za vse.

Projekt smo izpeljali v sodelovanju z Zavodom 404, Fakulteto za računalništvo in informatiko ter Fakulteto za matematiko in fiziko. Projekt je sofinanciralo Ministrstvo za digitalno preobrazbo.

 

Dragana Prepelič, koordinatorica projekta na OŠ Franca Rozmata Staneta Maribor

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta