V Splitu razburjenje zaradi koncerta benda Bijelo dugme, pevca Alena Islamovića bi razglasili za nezaželjeno osebo

Va
01.09.2024 16:13

"Napačni" zastava in pesem.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Alen Islamović (levo) in Goran Bregović. Fotografija je ilustrativna. 
Tadej Regent

Združenje zagrebških prostovoljcev za obrambo Vukovarja je prijavilo organizatorja sobotnega koncerta benda Bijelo dugme v Splitu, ker da je bend "promoviral obsojeno komunistično ideologijo in njene simbole ter propadlo tvorbo, katere politika je odgovorna za strašne zločine, storjene med srbsko-črnogorsko in agresijo JLA na Hrvaško", je objavil Dnevnik.hr. 

Veterani obenem zahtevajo, da pevca Alena Islamovića Hrvaška razglasi za nezaželjeno osebo. Razlog: Islamović je izvedel tudi pesem "Pljuni i zapjevaj, Jugoslavijo", pri čemer se je na sceni v ozadju pojavila jugoslovanska zastava. Polovica publike je prepevala z bendom, druga polovica je začela žvižgati.

Protestirala je tudi splitska izpostava vladne stranke Domovinsko gibanje, koncert je med drugim kritiziral HDZ-jevski bivši župan Splita Andro Krstulović Opara ..., navajajo hrvaški mediji. 

Bijelo dugme je na turneji pred skorajšnjo 50. obletnico nastanka. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta