Sveče kot sindrom (ne)sistema

Andreja Kutin Lednik
21.09.2018 17:55

Kar 140 ton odpadnih nagrobnih sveč je nagrmadenih v skladišču Snage v Mariboru in nič ne kaže, da jih bo do novembra kaj manj. A sveče so le najbolj očitni simptom nedelujočega sistema ravnanja z odpadki

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Elektronskih sveč ne ločujemo od parafinskih, ker uredba tega ne zapoveduje. 
Andrej Petelinšek

Poleg kupov odpadne embalaže, ki še kar zastaja v skladiščih komunal, so letos nedelovanje shem za ravnanje z odpadki še posebej žarko osvetlile gore izrabljenih sveč na dvoriščih komunal. Kar 140 ton odpadnih sveč je trenutno v Snaginem skladišču v Mariboru.

Andrej Petelinšek

Sistem je netransparenten

Težava je zelo podobna tisti pri embalaži, a če država družbam za ravnanje z odpadno embalažo predpiše kvote, torej kolikšen delež embalaže mora družba odpeljati, pri odpadnih svečah letne kvote, ki so jih dolžni posamezni prevzemniki odpeljati, ni. "Tako prihaja med prevzemniki do nesoglasij glede deležev, ki jih prevzemajo, kolateralno škodo v sistemu pa nosimo prav mi, ki odpadne sveče zbiramo," razlagajo pri Snagi.

Andrej Petelinšek

Denarja se zbere premalo

Da sistem ravnanja z odpadnimi svečami hudo škili, je lani ugotovilo že računsko sodišče. Delež recikliranja, ki ga navaja ministrstvo za okolje, je sicer pohvalen, a v uspešno evidenco niso vključene vse sveče. Pravzaprav le njihov manjši del. "Sistem ravnanja z odpadki omogoča, da se reciklira v povprečju 97,8 odstotka predhodno obdelanih odpadnih nagrobnih sveč oziroma 95,8 odstotka zbranih (prevzetih) odpadnih nagrobnih sveč, vendar pa pri tem računsko sodišče opozarja, da teh rezultatov ni mogoče v celoti preveriti in da obstajajo razhajanja med evidencami in podatki. Slab nadzor ministrstva nad evidencami in podatki po oceni računskega sodišča dodatno zmanjšuje učinkovitost sistema," ugotavljajo na sodišču.

Andrej Petelinšek

Elektronika in parafin v istem košu

Še več. Kot izpostavi Darja Figelj, direktorica podjetja Interseroh, v Sloveniji ni nikjer zapisano, da je treba elektronske sveče ločiti od parafinskih. Pa čeprav gre pri prvih za elektronski odpadek.

Elektronskih sveč ne ločujemo od parafinskih, ker uredba tega ne zapoveduje. 
Andrej Petelinšek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta