Proizvajalec telefonov Xiaomi bo v razvoj električnega avtomobila vložil 10 milijard dolarjev

Gr.G.
03.04.2021 17:32
Po napovedih družbe Canalys naj bi letos na Kitajskem prodali 1,9 milijona električnih avtomobilov.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Lei Jun, eden izmed soustanoviteljev družbe Xiaomi.
EPA

Kitajski Xiaomi, ki ga poznamo predvsem po pametnih telefonih, se bo poskusil tudi kot proizvajalec električnih avtomobilov, poročajo tuji mediji. V naslednjih desetih letih nameravajo v razvoj električnega vozila vložiti deset milijard dolarjev (približno 8,5 milijarde evrov), piše CNN. Ustanovili bodo novo hčerinsko družbo, ki jo bo vodil soustanovitelj Xiaomija in izvršni direktor družbe, milijarder Lei Jun.

Električne skuterje že izdelujejo, sedaj se bodo usmerili tudi v razvoj pametnih električnih vozil, so sporočili iz družbe. Proizvajajo že tudi pametne mobilnike, varnostne kamere, električne brivnike in zobne ščetke, pa tudi žarnice in ure. V povezavi z električnimi vozili še niso razkrili, ali se nameravajo ukvarjati zgolj z razvojem programske opreme ali bodo vozila tudi dejansko izdelovali. 

Strokovnjaki vsekakor napovedujejo, da se bo podjetje na trgu srečalo z močno konkurenco. Poleg mogočne Tesle si tudi tradicionalni avtomobilski proizvajalci, kot sta Volkswagen in General Motors, že nekaj let trudijo zagotoviti delež električne pogače. Na trg električnih vozil naj bi se s partnerjem podal tudi Apple. Tudi Sony je prototip električnega avtomobila že predstavil, v začetku leta 2020, vendar za zdaj še ni znano, ali ga bodo začeli tudi serijsko izdelovati.

Zahvaljujoč okoljskim subvencijam je Kitajska največji svetovni trg električnih vozil s številnimi domačimi dobavitelji. Pred kratkim je družba Foxconn, znana predvsem kot proizvajalec Applovih naprav, sporočila, da namerava v prihodnosti začeti za svoje stranke izdelovati tudi električne avtomobile.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta