Je zimska oprema za vozila smiselna, nujna in strošek upravičen?

Janez Kovačič Janez Kovačič
16.11.2021 05:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Igor Napast

Ledene sveče z napuščev, ledene rože na okenskih steklih, sneg, ki ga niso merili zgolj v centimetrih ali milimetrih, pa mraz, ki je potisnil živo srebro globoko navzdol, no, vse to je bolj ali manj spomin. Takšnih zim skoraj ni več, morda se zgodi za kakšen dan ali dva - nekaterim v veselje, drugim v žalost. Je potemtakem zimska oprema za osebna (in tudi druga) vozila smiselna, nujna in strošek upravičen?

Zakonska zima se na slovenskih cestah že dolga leta začne na točno določen datum, prav tako je njen konec vedno natančno določen. Zakon je jasen in nedvoumen, ponuja oziroma pozna pa možnost izbire: zimske pnevmatike na vseh kolesih ali letne pnevmatike, pri čemer morajo biti v prtljažniku tudi primerne snežne verige. Možnosti sta torej vsaj dve, kar je dobro. Čeprav so zime že dolga leta zgolj približek tistega, kar so nekoč bile, se številni vse leto vozijo kar z zimskimi pnevmatikami. Tako se izognejo strošku menjave letnih za zimske, čeprav se že dolgo ve, da se zimske pnevmatike zlasti poleti oziroma ob višjih temperaturah obrabljajo bistveno hitreje kot pozimi. Toda če je edina ali prevladujoča logika takšnega početja strošek oziroma denar, se zanemarja bistveno - varnost.

Nesporno je, da se zimske gume tako na mokri kot na suhi cesti izkažejo šele tedaj, ko temperatura pade pod sedem stopinj Celzija., o čemer podrobneje pišemo na naslednji strani priloge. Letne pnevmatike tedaj zaradi svoje sestave postanejo pretrde. To pomeni, da se njihova učinkovitost (oprijem) bistveno zmanjša. Posledice so lahko krute, morda celo tragične: zavorna pot se lahko podaljša celo za dvakrat v primerjavi z zavorno potjo zimskih pnevmatik. Če k temu dodamo še slabše vozne lastnosti, je problematičnost letnih pnevmatik v zimskih razmerah zelo jasna.

Seveda pa tudi zimske pnevmatike niso čudežna rešitev vedno in za vse. Zavorna pot z njimi se pri temperaturah, višjih od prej omenjenih sedem stopinj in pri hitrosti okoli 100 km/h, podaljša za kakšnih sedem metrov - v primerjavi z letnimi gumami. Kaj torej? Pravzaprav ni univerzalnega odgovora, a bo že držalo - tisti, ki morajo na cesto vedno in ob vsakem vremenu, bodo kljub temu prepoznali smisel jesenske in nato zgodnjespomladanske menjave na relaciji letne-zimske pnevmatike in obratno. Ne bi smeli pozabiti, da so gume edini neposredni stik avtomobila s cesto - pozimi in poleti.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta