(VIDEO) Največji pospeški: Do 100 kilometrov v manj kot 1,7 sekunde

M.R.
16.11.2019 10:25
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Aspark Owl
Profimedia

Na avtomobilskem sejmu v Dubaju so ta teden predstavili avto, ki ima največje pospeške. Električni avto Aspark Owl, ki lahko hitrost slabih 100 kilometrov na uro (60 milj na uro) doseže v vsega 1,69 sekunde. To pa pomeni, da je avto hitrejši od najbližjega tekmeca, ki ga proizvaja v svetu priznano hrvaško podjetje Rimac. Njihovo električno vozilo Concept Two namreč omenjeno hitrost doseže v 1,85 sekunde, Teslin Roadster pa v 1,9 sekunde. Do 300 kilometrov na uro pa Owl pospeši v 10,6 sekunde.
Prototip športnega električnega vozila Owl je bil predstavljen že leta 2017, zdaj pa so v Dubaju predstavili končno različico tega modela. Gre za prvi japonski električni superavto. Napaja ga litij-ionska baterija, ki jo je mogoče napolniti v 80 minutah, motor pa lahko razvije kar 2012 konjskih moči (skoraj 1480 kW). Najvišja hitrost, ki jo doseže vozilo, znaša slabih 400 kilometrov na uro (slabih 250 milj na uro), kar ga uvršča med najhitrejša vozila na svetu. Baterija mu zagotavlja do 450 kilometrov dolgo potovanje z enim polnjenjem.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta