Avtoindustrija diši po ohladitvi, ki že terja prilagoditve

Dobavitelji v branži so sicer vajeni nihanj, drastičnih sprememb kot neposrednih posledic padanja naročil za zdaj po večini sicer ni, se pa razmere in razlogi po podjetjih razlikujejo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Proizvodnja AFC Dani v Slovenj Gradcu - zaposlenih je okoli 400 delavcev, krčenj ne pričakujejo.
Petra Lesjak Tušek

Slovenski dobavitelji, ki proizvajajo za avtomobilske gigante, ohlajanje trga deloma že čutijo, a so vplivi različni glede na njihove specifike poslov, ki jih opravljajo, in proizvodov samih oziroma pridobljenega obsega poslov. Dinamika in nihanja so vse močnejša in v ostri konkurenci terjajo vse več fleksibilnosti, začasna dodatna zaposlovanja in nato ukinjanja obratov v tej panogi niso več nič neobičajnega.

Boxmark v krčenje z zaprtjem obrata v Murski Soboti

Vsaj deloma je posledica ohlajevanja svetovnega avtomobilskega trga odločitev družbe Boxmark Leather, da v Murski Soboti zapre obrat s 184 zaposlenimi. Kot je ob nedavni informaciji o ukinjanju proizvodnje na tej lokaciji izpostavil direktor Marjan Trobiš, se osredotočajo "na programe z večjo dodano vrednostjo, kar se v primerjavi z drugimi družbami tudi kaže za pravilno odločitev". Ta obrat so sicer odprli leta 2014 zaradi tedanjega povečanega obsega dela, po podobnem principu, čeprav krajši čas, je glede na naročila začasno potekala tudi proizvodnja v Otiškem Vrhu. Zaposlenim v Murski Soboti se odpovedni roki iztečejo do konca leta.

AFC Dani Slovenj Gradec za desetino manj naročil

Da pri programih z višjo dodano vrednostjo, torej tudi pri naročilih za dele za avtomobile višjega cenovnega razreda, ne bo čutiti tolikšnega ohlajanja trga kot pri bolj masovnih proizvodih, ocenjuje tudi direktor slovenjgraškega AFC Dani Jožef Horvat. Kot pojasnjuje, lahko pri njih na podlagi napovedi naročil za začetek novega leta pričakujejo približno desetodstotni upad, a hkrati tudi poudarja, da njihov italijanski lastnik ni izrazil kakršnegakoli pričakovanja v smislu ukrepov prilagajanja temu upadu. V koroški družbi s prek 400 zaposlenimi (kjer krojijo usnje in tekstil za kupca Audi in Volkswagen, za sedeže avtomobilov Audi Q8 in C8 ter Touareg, torej višjega cenovnega ranga) tako ne pričakujejo korenitejših sprememb. "Veliko se govori o ohlajanju trga, napovedujejo se drastične spremembe, a za zdaj tega ne čutimo, hkrati lahko posledice ocenjujemo le na podlagi napovedi in predvidevanj naročil," dodaja Horvat.

V GKN Driveline ohlajanje opažajo že od sredine leta

"V podjetju GKN Driveline Slovenija zaznavamo ohlajevanje naročil že nekje od sredine tega leta," pa opisuje direktor zreškega izdelovalca homokinetičnih zglobov in polgredi GKN Driveline Andrej Poklič. "Po precej optimističnem začetku leta se je stanje poslabšalo po letnem dopustu v avgustu. Potegnemo lahko vzporednico in najdemo precej podobnosti današnjega obdobja z dobrim desetletjem nazaj, kjer je, kot je običajno, avtomobilska industrija prvi senzor zaznavanja tega." Poklič dodaja, da sicer na povpraševanje vpliva cel spekter dejavnikov, ki so se v tem trenutku "sestavili" in krivuljo povpraševanja usmerili navzdol. "Ob tem je pa treba povedati, da smo dobavitelji v tej branži vajeni nihanj, sprememb in prilagajanja. Osebno to spremembo padanja naročil ne razumem kot krizo, temveč kot normalni cikel v vsaki ekonomiji. Na podlagi izkušenj in znanj, ki jih imamo, sem prepričan, da bomo to fazo prešli uspešno in pripravljeni na pozitivna konjunkturna gibanja, ki takšnemu obdobju sledijo," je še dodal Poklič.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta