Bera najboljših dosežkov Univerze v Ljubljani

Franja Žišt Franja Žišt
18.12.2019 20:18

Od polarizacijskega vida obadov do kletkaste vode

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Raziskovalci, ki so letos dosegli najodličnejše rezultate
Foto Studio Nora

Ob stoti obletnici naše najstarejše in največje univerze so se po slavnostni akademiji v začetku meseca včeraj ozrli še na najboljše dosežke v minulem letu. S čim so se ukvarjali najboljši univerzitetni raziskovalci in kaj so odkrili?
S polarizacijskim vidom obadov so se v sodelovanju z Japonci in Američani ukvarjali na ljubljanski Biotehniški fakulteti. Njihove ugotovitve "so temeljnega pomena za razumevanje živalskega vida in razvoja živčevja", pravijo raziskovalci, služile pa bodo za "boj proti boleznim, ki jih prenašajo pikajoče žuželke, in za razvoj naprednih sistemov za umetni vid". Na Fakulteti za elektrotehniko so skupaj z ameriško Univerzo Notre Dame razvili nov pristop k izboljšanju ločljivosti slikovnih podatkov z uporabo umetne inteligence, ki lahko izboljša ločljivost slik obrazov za kar osemkrat, kar je uporabno pri različnih nalogah računalniškega vida. Postopek izdelave prve trajnostne negorljive tekstilije iz poliamida 6 so razvili na Naravoslovnotehniški fakulteti skupaj z raziskovalci Kemijskega inštituta, inovacija je pomembna tudi z vidika trajnostnega razvoja, saj je omenjeni polimer mogoče reciklirati.

Slavoj Žižek je v letošnjem letu objavil obsežno monografijo Disparities, kar so na ljubljanski univerzi prepoznali kot podvig, ki se lahko primerja z njegovo monumentalno študijo o Heglu in Lacanu, in ga uvrstili med najboljše dosežke iztekajočega se leta.
Robert Balen
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta