Bi radi govorili lepše in pravilneje? RTVS predstavlja govornega pomočnika

M.D.
05.02.2020 16:08

RTV Slovenija je na ministrstvu za kulturo predstavila posodobitev spletne strani za pomoč pri izgovoru posamičnih besed in besednih zvez, poimenovano Govorni pomočnik.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Rtv Slo

RTV Slovenija je v sodelovanju z radijskimi napovedovalci, lektorji in fonetiki objavila novo spletno stran Govorni pomočnik. V nacionalnem medijskem centru želijo še izboljšati raven zborne izreke in ponuditi pomoč vsem, ki jih jezik zanima. Nastal je iz interne potrebe, vsa leta namreč fonetiki izdajajo opozorila o izgovoru, pred desetimi leti so prišli na idejo o konkretnem programu. Velikokrat se namreč pri novih besedah, imenih težko znajdejo pri izgovorjavi, naglasih, so zapisali na RTV Slovenija.
{embed_youtube}https://youtu.be/pgF9zxv_c7s{/embed_youtube}
V govornem pomočniku je trenutno okrog 650 gesel, razporejena so po različnih kategorijah, najdete pa jih na govornipomocnik.rtvslo.si.
Spletna stran je na voljo vsem uporabnikom Multimedijskega spletnega portala, predvsem pa novinarjem, osebam, ki nastopajo v javnosti, predavateljem, učiteljem in učencem ter ne nazadnje tudi bralcem oglasov, pravijo na RTV Slovenija. 
Na enem mestu so zbrane poslovenjene in poenotene izgovorjave tujih imen ter drugih besed in besednih zvez z mestom naglasa in naglasnim znamenjem. Z razvojem omenjene spletne strani RTV Slovenija izpolnjuje svoje poslanstvo na področju skrbi za slovenski jezik ter posveča še dodatno pozornost pri razvoju naše jezikovne kulture.
Govorni pomočnik nudi pomoč predvsem pri izgovoru problematičnih, novih ali pa ponavljajočih se napačno naglašenih lastnih imen, opozori na primere napačnih oziroma neustreznih rab, vsebuje pa tudi kratka pravila (npr. naglaševanje deležnikov, izgovor črke l, izgovor prevzetih besed …) in zvočne posnetke gesel.
Gesla v Govornem pomočniku so predstavljena z opisi, fonetičnim zapisom, podrobnejšo utemeljitvijo ali drugimi dodatnimi informacijami (npr. sklon, pridevnik …), lahko jih iščemo s popolnim ali nepopolnim zapisom, lahko pa uporabimo tudi filtre za jezik (npr. angleščina, francoščina …) ali področja delovanja (npr. politika, geografija …). Vsako geslo ima tudi zvočni posnetek izgovora, ki so jih oblikovali napovedovalci Radia Slovenija.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta