Bo Dominiko Švarc Pipan zamenjala Andreja Katič? Robert Golob temu naj ne bi bil naklonjen ...

M.R., STA
21.02.2024 11:26

Na seji predsedstva stranke SD so razpravljali tudi o tem, koga bodo premierju Robertu Golobu predlagali za vodenje pravosodnega ministrstva. Omenja se Andrejo Katič, ki je trenutno državna sekretarka na ministrstvu za kohezijo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andreja Katič je že bila ministrica za pravosodje.
Robert Balen

O tem danes poročajo na spletnem portalu N1 in dodajajo, da obstaja možnost, da bo stranka SD poleg Andreje Katič ponudila še kakšno ime premierju. V krogih blizu Roberta Goloba naj bi bilo sicer slišati, da predsednik vlade temu predlogu nikakor ni naklonjen. 

Časnik Dnevnik pa na svoji spletni strani poroča, da je Katič potrdila, da je ena izemd približno petih kandidatov za omenjeni položaj. Poudarila je, da svoje dokončne privolitve za kandidaturo še ni podala in da bo o tem še morala razmisliti. Tudi Dnevnik poroča, da naj bi v SD nameravali Golobu ponuditi vsaj dve imeni kandidatov.

Andreja Katič je bila že dvakrat ministrica. Resor za pravosodje je vodila v vladi Marjana Šarca, v vladi Mira Cerarja pa je bila ministrica za obrambo.  

V času, ko je Andreja Katič vodila pravosodno ministrstvo, je bila državna sekretarka na tem resorju Dominika Švarc Pipan

Dominiko Švarc Pipan, ki še opravlja tekoče posle, je s položaja odnesel sporen nakup nepremičnine za potrebe ljubljanskega sodstva na Litijski cesti. Premier Robert Golob ima najkasneje do ponedeljka čas, da predlaga novega ministrskega kandidata ali sporoči, kdo bo začasno prevzel vodenje ministrstva.

Bi na položaju lahko ostala Švarc Pipan?

Zadnje tedne se je ugibalo tudi o tem, ali je na mizi vprašanje obstoja pravosodnega resorja v kvoti SD. Da bi bilo morda zaradi videza nepristranskosti in objektivnosti bolje, da resor ne ostane v kvoti SD, je danes dejala Švarc Pipan, ki za zdaj na ministrstvu opravlja tekoče posle. To je sicer stvar odločitve predsednika vlade v dogovoru s koalicijskimi partnerji, je dodala.

Dosedanja ministrica, ki se s te funkcije poslavlja, medtem načrtov za prihodnost za zdaj še nima dokončno izdelanih, je dejala. O tem, ali bo morda nadaljevala delo v politiki, pa je povedala, da pri takšnih vprašanjih velja "nikoli ne reci nikoli", a da v tem trenutku ne želi nadaljevati dela v aktivni politiki. "Vsaj ne, dokler ne bom videla, da res obstaja zadostna politična volja, pogum in odločnost, da se počisti s tovrstnimi praksami, kot sem jih izkusila v lastni izkušnji v tem primeru. Če bom videla, da se stvari obračajo v to smer, da si Slovenija želi spremembe, tako ljudje kot tudi politika, potem se mogoče kdaj še vrnem, sicer pa se želim vrniti k delu, ki sem ga opravljala pred vstopom v politiko," je dejala.

Kot je še navedla v izjavi za medije ob robu seje DZ, pa ni seznanjena s kakršnokoli ovadbo zoper njo. Specializirano državno tožilstvo naj bi namreč prejelo kazensko ovadbo proti Švarc Pipan zaradi suma storitve kaznivega dejanja oškodovanja javnih sredstev, poroča današnje Delo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta