Bo imela Nova KBM+Abanka sedež v Ljubljani? V Novi KBM trdijo, da odločitve o tem ni

Matija Stepišnik Matija Stepišnik
10.10.2019 15:37

Do sredine oktobra bo Nova KBM oddala še potrebne vloge na Banko Slovenije in ECB. Število zaposlenih zmanjšujejo neodvisno od prevzema, trdijo, 150 manj jih bo do konca leta. Banka se bo krepila v osrednji Sloveniji.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na sedežu banke so ta teden zaključili prvo fazo preureditve.
Igor Napast

Nova KBM je junija s Slovenskim državnim holdingom podpisala kupoprodajno pogodbo o nakupu stoodstotnega deleža v Abanki. Kako daleč je zdaj prevzem? Zelo kmalu po sklenitvi posla, vrednega krepko več kot 440 milijonov evrov, je Nova KBM v lasti ameriškega sklada Apollo in Evropske banke za obnovo in razvoj priglasila koncentracijo na AVK. "V okviru zakonskih rokov pričakujemo odločitev," pojasnjujejo v banki, ki jo vodi John Denhof. Vloge za pridobitev kvalificiranega deleža in vloge za združitev regulatorju, Banki Slovenije in Evropski centralni banki, še ni poslala, to se bo zgodilo, kot pravijo, do sredine oktobra, torej te dni. "Ker trenutno nakup še ni zaključen oziroma so postopki za izdajo potrebnih soglasij v teku, posameznih konkretnih zadev v tej fazi ne moremo komentirati," pravijo v oddelku za zunanje komuniciranje pri Novi KBM, ki ga vodi Jure Bračko. Po neuradnih informacijah se sklenitev posla ali tako imenovani closing pričakuje najkasneje do konca prvega kvartala leta 2020, verjetno pa že kaj prej. A to je odvisno tudi od regulatorjev.

Število zaposlenih se zmanjšuje od leta 2010

Do nas so prišle informacije, da v banki intenzivno tečejo priprave na prevzem, spojitev dveh velikih bančnih sistemov - Nova KBM je že pred tem pripojila PBS, slovenski del banke Raiffeisen in Summit Leasing - in da so se ključni ljudje že povsem usmerili v to zgodbo. Američani so že ob prihodu napovedali, da jih zanima vodilna pozicija po tržnem deležu in s tem naskok na NLB. Informacije, ki prihajajo od virov iz banke, govorijo tudi o tem, da se že dogajajo nekatere kadrovske prilagoditve, zmanjševanja, nepodaljšanje ali prekinitev nekaterih pogodb ... Kot je ob takšnih velikih poslovnih zgodbah, kjer se združujeta veliki družbi, običajno, saj se bodo nekatere službe podvajale, se krepijo tudi strahovi o velikem valu odpuščanj.

Jure Bračko: "Po posodobitvi informacijskega sistema, največji v zgodovini banke, se poslovanje vrača v 'običajno'."
Igor Napast

Nova banka?

Po bančnih krogih je vse več tudi ugibanj, kje bo sedež združene banke - večina poznavalcev v perspektivi ključne upravne funkcije vidi oziroma prognozira v Ljubljani, kjer je obseg poslov daleč največji, tam so ključne institucije državnega aparata in podobno - in kakšno bo njeno ime. Banki naj bi namreč delovali pod skupnim imenom. V obtoku je tako ugibanje, ali bi se lahko združena banka imenovala Nova banka. A v resnici ne gre za več kot spekulacijo, zadeve še niso tako daleč, da bi se tako podrobno ukvarjali z novo blagovno znamko. Vodstvo Nove KBM smo vprašali tudi, ali so že sprejete kakšne odločitve o selitvi večjega dela ključnih upravljavskih funkcij v Ljubljano. Odgovor je: "Ne. Ob tem dodajamo, da se Nova KBM vse od prihoda novega lastnika trudi povečati tržni delež na območjih, kjer je ta nižji, tudi v osrednji Sloveniji, zato se posamezne službe v Ljubljani krepijo (nepovezano s prevzemom Abanke) in se bodo krepile. Nova KBM prav tako od prihoda tujega lastnika velja za enega najbolj fleksibilnih zaposlovalcev, naši zaposleni lahko delajo v vseh regijah. Še naprej bomo močno prisotni v vzhodni in zahodni regiji ter - kot napovedano - vse bolj v osrednji."

350 jih že dela v novih prostorih

Američani so se nedavno lotili obsežne prenove centralne stavbe Nove KBM v Mariboru, kjer ima sedež uprava banke. In gradbena dela so bolj ali manj končana. "Ta teden smo zaključili prvo fazo preureditve (tretje do sedmo nadstropje centrale in tretje nadstropje Teznem). 350 sodelavcev tako že dela v novih prostorih. Do 18. oktobra sledi zaključek druge faze, po kateri bo centrala povsem obnovljena. Ostale faze bodo zaključene do konca januarja 2020," pravijo. Zaposleni bodo sedaj namesto v pisarnah delali v skupnem prostoru, tako imenovanem open spaceu.

Tako je bilo ob začetku obnove centralne stavbe Nove KBM.
Andrej Petelinšek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta