Borštnikov prstan igralki, ki povezuje nepovezljivo

Letošnja dobitnica Borštnikovega prstana je igralka Slovenskega mladinskega gledališča in sodelavka številnih (ne)institucionalnih gledališč in skupin Marinka Štern.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Marinka Štern med današnjim pomerjanjem Borštnikovega prstana v Mariboru 
Andrej Petelinšek

Letošnja dobitnica Borštnikovega prstana je igralka Marinka Štern, še zmeraj članica Slovenskega mladinskega gledališča Ljubljana. Tako je pred 54. Festivalom Borštnikovo srečanje odločila žirija za prstan v sestavi Tea Rogelj, Barbara Orel, Tomi Janežič, Janez Škof in Aleš Novak. Podelitev bo 27. oktobra ob sklepu dvotedenskega festivala.
Danes v Kazinski dvorani SNG Maribor je bil slavnostni predtakt v festival, v navzočnosti podpornikov, sponzorjev festivala, direktorja SNG Maribor Danila Roškerja in umetniškega direktorja FBS Aleša Novaka. Vsako leto organizatorjem uspe ustvariti suspenz: igralka se je letos pojavila v dvorani vidno vznemirjena. "Zavedam se, da tudi moje kolegice dobro delajo, in resnično veliko priznanje so mi dodelili," je dejala. Med vlogami in predstavami, ki jih je ob prvem nastopu v vlogi prstanovke izpostavila, je zadnja, odigrana tudi pred tremi leti v mariborskem Narodnem domu Kje sem ostala, o demenci. Režirali sta Nina Šorak in Urša Adamič. Pa tudi prve se je spomnila ob tej priložnosti - v eksperimentalnem gledališču Pekarna v Ljubljani v predstavi Tako srečen dan Petra Božiča. Bila je v drugem letniku akademije leta 1973.

Iz neznanega znano

Gledališka in filmska igralka Marinka Štern, rojena 19. maja 1947 na Jezerskem, je leta 1975 diplomirala na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo v Ljubljani in se zaposlila v Slovenskem mladinskem gledališču. Temu teatru je ostala zvesta do danes. Občasno pa (je) ustvarja(la) tudi v drugih slovenskih institucionalnih in neinstitucionalnih gledališčih (Pekarna, EG Glej, Koreodrama, PG Kranj, Café teater, Bunker, MG Ptuj, …). Spomnimo se je iz televizijskih dram in filmov, z radia. Teatrolog Tomaž Toporišič v utemeljitvi navaja, da Šternovo odlikujejo igralska predanost, vrhunskost in unikatnost. "Je suverena igralka, ki je vedno pripravljena iz neznanega narediti znano, povezati nepovezljivo, predvsem pa z natančno igralsko prezenco začarati in včasih kar uročiti." Marinka se je za teater odločila zavestno. Tik pred diplomo je ekonomijo obesila na klin in se prepisala na AGRFT. Sebe in svoje delo vidi takole: "Sem skromen človek in zelo rada delam. Vsakega dela sem se lotila z veseljem in tudi majhne vloge sem skušala izoblikovati z enako zavzetostjo."

Letošnja dobitnica Borštnikovega prstana Marinka Štern in zlatarka Klara Kačinari med pomerjanjem prstana danes v Mariboru 
Andrej Petelinšek

"Ne verjamem, da bom kdaj nehala igrati"

To so le vrhovi ledenih gora igre Marinke Štern, izvenserijske igralke malih, srednjih in velikih vlog, po katerih si - ne glede na njihovo velikost - zapomnimo predstave. Pravi, da je bila štiri desetletja zvesta Slovenskemu mladinskemu gledališču, svojemu poklicu pa bo ostala zvesta do konca svojih dni. "Zelo sem bila predana temu gledališču, svojemu delu pa bom vedno. Druge poti nisem videla in je niti ne vidim. Nekateri igralci pravijo, da imajo dosti, jaz pa ne! Ne verjamem, da bom kdaj nehala igrati. Še tri dni po smrti bom igrala," pove nagajivo. Festival Borštnikovo srečanje se bo začel v ponedeljek z mednarodno konferenco o razvoju novih občinstev Prečiti meje, s katero letos nadgrajujejo lani uvedena nova programska sklopa Mlado in Študentsko gledališče. Jedro festivala ostaja izbor uprizoritev pretekle gledališke sezone v Sloveniji, ki se potegujejo za festivalske nagrade. Letošnji selektor tekmovalnega programa Matjaž Zupančič se je odločil za dvanajst naslovov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta