Borzne napovedi: Slovenske delnice ostajajo zanimive

Damijan Toplak Damijan Toplak
17.01.2020 15:32

Kljub manjši negativni korekciji je slovenski borzni indeks SBITOP letos pridobil že tri odstotke, lani pa 15 odstotkov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Bolj kot celotni trg je na Ljubljanski borzi treba spremljati poslovanje posameznih borznih družb. 
Tit Košir

Tečaji delnic na Ljubljanski borzi doživljajo preporod, ob tem pa se mnogi sprašujejo, kako dolgo lahko ohranijo pozitivni trend, saj so borzni indeksi najvišje po letu 2010. So tuji investitorji prepoznali privlačnost tečajev delnic na Ljubljanski borzi, ko delnice kotirajo relativno poceni glede na kazalnike tečaj/knjigovodska vrednost delnice in tečaj/dobiček na delnico, primerjajoč jih z ameriškim, evropskimi in drugimi razvitimi trgi, ter so tudi slovenske delnice dividendno izjemno donosne, ali pa delnice kupujejo kar domači investitorji. Je razlog relativno nizkih tečajev slovenskih delnic pregovorno nizka likvidnost Ljubljanske borze, strah tujih investitorjev pred slovenskim kapitalskim trgom ali kaj drugega ter kaj si lahko obetamo od Ljubljanske borze letos in koliko bodo na tečaje vplivale razmere v slovenskem gospodarstvu in v svetu (trgovinske vojne, brexit, napeti odnosi med Iranom in ZDA)?

Gledati je treba vsako delnico posebej

Blaž Angel, vodja analiz pri BKS banki, poudari, da je slovenski borzni trg majhen in mu investitorji ne posvečajo velike pozornosti. "Če k temu dodamo slabo likvidnost, značilno za naš trg, to pomeni dvoje: da ko se tujci odločijo povečevati izpostavljenost na slovenskem trgu, le-ta nadpovprečno raste, in obratno, nadpovprečno pada, ko se odločijo zniževati svoje pozicije. Če je rast večinsko podprta s prilivi tujih investitorjev, to še ne pomeni, da so se za nakupe odločili zaradi privlačnosti tečajev, ampak so ti zgolj del celotnega paketa nakupov na trgih južne in srednje Evrope. Slovenski borzni trg je zelo specifičen. Delnice, ki kotirajo na njem, ne predstavljajo slovenskega gospodarstva, kar velja za ameriški trg in večino drugih razvitih trgov. Tržna kapitalizacija v Sloveniji predstavlja 15 odstotkov BDP, v ZDA 150 odstotkov. Zato je treba biti previden, ko slovenski trg primerjamo z drugimi razvitimi trgi," opozarja Angel in doda, da je bolj primerno pozornost posvetiti posameznim delnicam.

Podcenjenost je lahko pozitivna

Bolj pomembno bo poslovanje posameznih podjetij, predvsem bi pozitivno vplivalo izboljšanje korporativnega upravljanja in postavljanje vizij, v katere bi investitorji verjeli. Pričakujejo, da bodo tudi letos slovenska podjetja v povprečju podcenjena glede na primerljiva tuja podjetja. Pri tem je podcenjenost lahko pozitivna, saj ponuja določeno zaščito pred izgubo vrednosti, če je na trgih korekcija tečajev.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta