Čemu služi silos na Šentiljski cesti, na območju Darsove vzdrževalne baze Maribor?

Miha Dajčman Miha Dajčman
23.06.2020 06:15

Dars je v letošnjem letu za postavitev, predstavitev in odstranitev silosov namenil 1,589.350 evrov

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pol manj soli je Dars porabil v minuli mili zimi.  
Tadej Regent

Pred nekaj dnevi smo opazili, da je Dars na območju vzdrževalne baze Maribor, na Šentiljski cesti 150, postavil visok silos. Pri Darsu so nam pojasnili, da gre za komplet z mešalnimi napravami za pripravo raztopine natrijevega klorida, enak objekt pa so postavili tudi na območju avtocestne vzdrževalne baze Murska Sobota.
V letošnjem letu je Dars sklenil pogodbe tudi za lokalno prestavitev enega silosa v Divači, za mešalno napravo v izpostavi Vipava - gre za izpostavo postojnske avtocestne vzdrževalna baze -, za odstranitev dotrajanega in postavitev novega silosa v Arji vasi ter vgradnjo radarskih merilcev nivoja soli v vseh Darsovih silosih po slovenskem avtocestnem križu. Skupna pogodbena vrednost znaša 1,589.350,06 evra, so v pisnem odgovoru zapisali na Darsu.
Postavitev silosov in mešalnih naprav je povezana z uvajanjem nove tehnologije soljenja po celotnem slovenskem avtocestnem omrežju. "Gre za tehnologijo tekočega soljenja. Prav tako pa silosi omogočajo hitrejšo manipulacijo oziroma natovarjanja soli v zimskih akcijah," razlagajo pri Darsu in pojasnjujejo, da je silos namenjen skladiščenju soli za potrebe zimske službe.
Silosi so visoki 15 metrov in imajo nosilnost 300 kubičnih metrov. Za postavitev takega silosa je potrebnih približno sedem dni, prav toliko tudi za vzpostavitev mešalne naprave. "Gre za visokokakovostne silose in mešalne naprave proizvajalca Holten," pravijo pri Darsu.
Dars bo po izvedbi letošnjih investicij upravljali skupno 36 silosov za skladiščenje soli, štirinajst klasičnih zidanih skladišč soli na območju skupno devetih avtocestnih vzdrževalnih baz, sedem izpostav teh baz po celotnem avtocestnem križu in enajst avtomatskih mešalnih naprav za pripravo raztopine za tekoče soljenje.
V sezoni 2019/20 je bila poraba soli do konca februarja letos v skupni količini okrog 7600 ton zaradi mile zime za približno polovico manjša kot v pretekli, ko je zbila samo v trimesečnem obdobju, od novembra do januarja, približno 14.000 ton. Iz te soli pri Darsu naredijo tekočino in z njo polivajo vozišče. "Zaradi tekočega soljenja smo porabili manj posipnih materialov za preventivni posip, saj za enako slanost ceste ob ne zelo nizkih temperaturah - do minus 4 stopinje Celzija - lahko učinkovito tekoče solimo in dosežemo enak učinek," poudarjajo pri Darsu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta