Čez noč ukinjen krizni štab

Uroš Esih Uroš Esih
25.03.2020 19:52

Podvojena ad hoc vzpostavljena struktura kriznega štaba je delovala le enajst dni. Jelko Kacin je bil imenovan za glavnega vladnega govorca za obvladovanje covida-19.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ena od 13 kontrolnih točk na meji z avstrijo je mejni prehod Vič. Aleš Hojs predloga za podelitev posebnih pooblastil vojski na meji še ni poslal v državni zbor. 
Sašo Bizjak

Precej neopazno je vlada v noči s torka na sredo razpustila komaj pred enajstimi dnevi vzpostavljeni krizni štab (KŠ) za zajezitev in obvladovanje epidemije covida-19. V kratkem pisnem sporočilu po seji vlade je bila posredovana informacija o prenehanju delovanja KŠ. "Z vzpostavitvijo operativnega delovanja vseh ministrstev so namreč razlogi za ustanovitev in delovanje KŠ prenehali," so pojasnili iz vlade in dodali, da se vse operativne funkcije, ki so bile v obliki dodatnih interventnih in koordinacijskih zmogljivosti priključene KŠ v razširjeni sestavi, odslej opravljajo v okviru matičnih resorjev ministrstev in njihovih organov v sestavi.

​Kacin ni ostal brez službe

"Vlada je v celoti prevzela odgovornost za obvladovanje krize, ki jo povzroča epidemija koronavirusa. Vsa ministrstva obvladujejo razmere, zato delovanje kriznega štaba ni več potrebno," je danes dodatno pojasnil vojno proti širjenju virusa SARS-CoV-2 "vpoklicani" uradni govorec KŠ Jelko Kacin. Službe Kacin ni izgubil, saj je bil imenovan za glavnega govorca vlade za obvladovanje in zajezitev krize, ki jo povzroča epidemija. Za komuniciranje vladnih odločitev in pojasnil sicer skrbi urad vlade za komuniciranje z mediji (UKOM), ki ga vodi Uroš Urbanija, potem ko je bil ekspresno imenovan in zamenjan vršilec dolžnosti direktorja službe Miro Petek.

​Kritike in kazenski pregon

Isti člen predvideva tudi, da v kompleksnih krizah, kakršna epidemija koronavirusa je, Nacionalni center za krizno upravljanje za delovanje vlade in teles zagotovi prostorske, tehnične, informacijske in telekomunikacijske pogoje, pomoč pa zagotavlja Medresorska analitična skupina. Tako zagovorniki kot nasprotniki vlade so danes poudarili, da ukinitev KŠ predstavlja normalizacijo upravljanja koronakrize. S tem se je potrdila ocena, ki jo je za Večer podal varnostni strokovnjak dr. Branko Lobnikar. Povedal je, da način dela skozi KŠ "delno suspendira tudi neke demokratične procese", zato je takšen način organizacije dela primeren, če je časovno omejen.
A zgodba s KŠ se s tem še ni končala. Boris A. Novak, Darko Štrajn in Blaž Zgaga so vložili zahtevo za kazenski pregon neznanih storilcev v KŠ, ki so 14. marca 2020 na svojem uradnem twitter računu namesto navodil za boj zoper epidemijo koronavirusa, kar naj bi bila naloga tega organa, poobjavili sporočilo z očitnim namenom osebne in poklicne diskriminacije štirih intelektualcev ter javnega spodbujanja k sovraštvu, nestrpnosti in nasilju. Afere, ki je močna načela kredibilnost KŠ, niso nikoli pojasnili, Kacin pa se je ogradil od nje.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta