Črpanje plina odpihnilo direktorja Arsa?

Kristina Božič
12.11.2018 19:38

Z ministrstva za okolje so potrdili, da je direktor Arsa Joško Knez ponudil odstop, ki ga je minister za okolje sprejel.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ali se je pri postopku pridobivanja okoljevarstvenega dovoljenja za črpanje plina do zdaj primerno upoštevalo načelo uporabe najboljše možne tehnologije?
Nataša Juhnov

Odhod direktorja Agencije RS za okolje (Arso) Joška Kneza, ki je prevzel vodenje agencije oktobra 2012 v času vlade Janeza Janše, je po poročanju portala Siol.net neposredna posledica nadzora, ki ga je minister za okolje Jure Leben odredil letos oktobra glede dveh postopkov, ki jih Arso vodi glede črpanja zemeljskega plina v Petišovcih.
Komisija je po poročanju Siol.net ugotovila, da je v postopkih prišlo do kršitev načel samostojnosti in neodvisnosti organa ter uradnih oseb. V preteklem tednu smo poročali, da je okoljsko ministrstvo posredovalo prijave zaradi nedovoljenih pritiskov tudi policiji. Colin Hutchinson, predstavnik britanskega Ascent Resources, se je distanciral od pritiskov in groženj na slovenske organe, ki so se pojavile tudi na družbenih omrežjih in naj bi bile po njegovih besedah dejanja posamičnih akterjev, ki se predstavljajo kot delničarji Ascenta. Po tednu dni molka se je v petek oglasil tudi Ascentov partner pri projektu hidravličnega stimuliranja ali frackinga v Petišovcih, Geoenergo. Zanikali so, da bi kdaj izvajali kakršnekoli pritiske, in zatrdili, da se zavzemajo za "transparentnost upravnih postopkov".

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta