Desus na klavzuro. Jasnič: Treba je reči bobu bob, če želimo na volitvah doseči rezultat, ki nas bo pripeljal v parlament

Vanessa Čokl
17.08.2021 19:10
Dan po klavzuri, ki bo 10. septembra, bodo obeležili 30. obletnico stranke. Vsem, ki so Desus že odpisali, želijo po besedah predsednika pokazati, da ta stranka ni odpisana.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ljubo Jasnič
Žana Vertačnik

Desus bo na klavzuri 10. septembra razpravljal o stališčih stranke do odmevnih zakonov, ki so v postopku v DZ, o odnosu poslancev s stranko ter o kadrovski politiki stranke, je v izjavi med sejo sveta stranke povedal predsednik Desusa Ljubo Jasnič.

Izpostavil je zakon o demografskem skladu, do katerega ima stranka odklonilno stališče, ter novelo zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju. Tudi o tej je Jasnič svoje osebno odklonilno stališče že poslal ministru za zdravje Janezu Poklukarju. Po Jasničevih besedah sta izvršni odbor in svet stranke potrdila njegovo stališče do obeh predlogov zakonov. Kakšno je stališče štirih članov poslanske skupine Desus, za zdaj ni znano. Zasedanja organov stranke se je od poslancev  udeležil le Branko Simonovič.

Svet stranke je sprejel odstopno izjavo dosedanje generalne sekretarke Lidije Štruc, ki se vrača v poslansko skupino. Na Jasničev predlog so za novo generalno sekretarko izvolili Marijo Pukl

Stranka, je povedal Jasnič, ima zasedbo v 21 nadzornih svetih državnih podjetij, od tega pa je le 10 članov Desusa. "Nekatere stvari je treba postaviti na svoje mesto. Treba je reči bobu bob in si pogledati v oči, če želimo s transparentnostjo na volitve in doseči rezultat, ki nas bo pripeljal v parlament," je napovedal. Izpostavil je kadrovsko politiko ne le na državnem nivoju, ampak tudi v občinah in pokrajinah.

Poslanski skupini je kmalu po prevzemu vodenja stranke predlagal dogovor o sodelovanju v petih točkah. "Odgovora in podpisov nisem prejel. Ta dokument bo šel tudi na klavzuro," je povedal. Med drugim naj bi predlagal, da se o zakonskih predlogih najprej izreče stranka. Poslanska skupina sicer iz opozicije večkrat podpre predloge aktualne vlade Janeza Janše in se zato znajde na udaru ter v napetih odnosih z vodstvom stranke.

Na klavzuri bodo razpravljali tudi o volitvah 2022. Gre za izhodišča za volitve, vprašanje, kako in s kakšnimi kadri pristopiti. Jasnič bo poskušal povedati politično stališče do "trenutka, do časa, do strank, naše poti, kako naprej". "Mislim, da bodo ta izhodišča - vsaj tako kot danes na seji izvršnega odbora in sveta stranke - padla na plodna tla." 

Dan po klavzuri bodo obeležili 30. obletnico stranke. Vsem tistim, ki so Desus že odpisali, želijo po Jasničevih besedah pokazati, da ta stranka ni odpisana, ampak na terenu dokaj močna.

Napovedane interpelacije ministrice za izobraževanje Simone Kustec pa Jasnič še ni komentiral, saj vsebine ne pozna.
 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta