Dvig minimalne plače: Vpliva na višino otroških dodatkov letos še ne bo

Tanja Fajnik Milakovič Tanja Fajnik Milakovič
12.02.2020 16:36

Bo pa zaradi višje plače okoli 133 enostarševskih družin prejemalo nižjo denarno socialno pomoč - okrog 33 evrov manj, za kolikor bo višja plača.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Cenzus za pridobitev denarne socialne pomoči je 402,18 evra, povečana za dodatek za delovno aktivnost pa znaša 607,29 evra.
Andrej Petelinšek

V februarju bodo izplačane višje minimalne plače in zanimalo nas je, kako bo to vplivalo na višino otroških dodatkov, štipendije, znižano plačilo vrtca in subvencije malice in kosila.
"Pri letnih pravicah se praviloma upošteva dohodek iz preteklega leta, kar pomeni, da zvišanje minimalne plače januarja 2020 vpliva na odmero socialnih transferjev, kot so otroški dodatek, državna štipendija in vrtec, šele v letu 2021, ko bodo izdane dohodninske odločbe za leto 2020. Zvišanje plače ni sprememba, zaradi katere bi se izdajale nove odločbe. To pomeni, da povečana plača ne bo vplivala na že priznano pravico do otroškega dodatka ali državne štipendije takoj," pojasnjujejo na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.
Poleg tega se vsako leto s 1. marcem uskladijo meje dohodkov za posamezne letne pravice. Letos se bodo meje dohodkovnih razredov povečale za 1,8 odstotka, kar pomeni, da bodo tisti z višjimi dohodki lahko ohranili enak dohodkovni razred in s tem enako višino otroškega dodatka, znižanega plačila vrtca, državne štipendije ter subvencijo malice in kosila tudi drugo leto. Seveda pa bo to odvisno od dejanskega povečanja minimalne plače in števila družinskih članov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta