Epidemija in dopusti: Avtodomi so hit poletja. Preverili smo, koliko družino stane najem povprečnega avtodoma

Proizvajalcem ne uspe slediti povpraševanju, povsem zasedeni so tudi termini za najem avtodoma med poletno počitniško sezono. Razmerje med rednimi strankami in novinci pa je približno pol-pol.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Najpogostejše destinacije avtodomarjev so Grčija, Italija, južna Francija in Hrvaška, veliko se jih tudi odpravi po Sloveniji. 
Sašo Bizjak

"Do konca avgusta so vsi naši avtodomi v glavnem oddani, šele po 20. avgustu se najde kakšen prost termin. Vsak dan dobimo okoli deset klicev s povpraševanjem za termine konec julija, pa jim ne moremo ustreči," pravi Lucija Močnik iz podjetja Hiša na kolesih iz Šenčurja, ki se ukvarja z oddajo avtodomov že od leta 2004. Povpraševanje po najemu avtodoma je letos zelo veliko, zdaj že sprejemajo rezervacije za termine konec avgusta in septembra, ko je med povpraševanjem tudi več strank iz tujine.

In kakšne so cene najema povprečnega avtodoma za štiričlansko družino? V visoki sezoni je cena najema 127 evrov na dan v primeru tedenskega najema plus 125 evrov fiksnega stroška ob prevzem vozila (plin, čiščenje …). Tedenski najem tako v visoki sezoni stane malo več kot tisoč evrov, pri čemer je treba ob najemu plačati še 700 evrov varščine.

Razmerje med rednimi strankami in novinci je približno pol-pol, je povedala sogovornica, pri tem ni večjega odstopanja glede na prejšnja leta. So pa po uvedbi novih bonov za pomoč gospodarstvu opazili povečanje povpraševanja med novinci, saj je bone mogoče unovčiti tudi za najem avtodoma (lani izdanih bonov za to ni bilo mogoče izkoristiti).

 

​Najpogosteje v Grčijo, Italijo, južno Francijo, na Hrvaško

Kakšne so najpogostejše težave tistih, ki se prvič odločijo za najem avtodoma? "Najbolj jih skrbi, kako bodo obvladali velikost vozila, pri čemer jim svetujemo predvsem previdno in počasnejšo vožnjo. Svetujemo jim tudi, naj pri parkiranju kdo od sopotnikov izstopi in pomaga pri usmerjanju vozila," je povedala Močnikova. Sicer stranki ob najemu posvetijo uro časa, da ji pokažejo, kako delujeta avtodom in njegova oprema. Najpogostejše destinacije njihovih strank so Grčija, Italija, južna Francija in Hrvaška, veliko se jih tudi odpravi po Sloveniji.

Sogovornica je komentirala tudi trenutne razmere na trgu avtodomov, kjer je povpraševanje večje od ponudbe. "Mi bi lahko sedaj zlahka prodali naše malo rabljene avtodome, a kaj, ko bi težko prišli do novih, da bi jih nadomestili, saj jih proizvajalcem ne uspe narediti dovolj, da bi zadostili povpraševanju." V Hiši na kolesih avtodome letno nadomeščajo, tako da so njihovi vedno stari največ dve ali tri leta.

 

​Tudi eno leto čakanja na novi avtodom

Da segment počitniških vozil že več let beleži povečano povpraševanje in da je pandemija ta trend še dodatno okrepila, pravijo prav tako v uveljavljenem nemškem proizvajalcu avtodomov Carthago, ki ima proizvodnjo tudi v Odrancih. "V zadnjih mesecih je veliko ljudi spoznalo prednosti individualnega počitnikovanja in to ceni. Spoznali so, kakšna prednost je prenočiti vedno v svoji postelji ter imeti vedno svojo kopalnico in bivalni prostor," pravi direktorica odranskega Carthaga Sandra Županec in dodaja, da se v teh za trg karavaninga ugodnih razmerah povečuje povpraševanje po njihovih predelanih kombijih (vanih) in po avtodomih blagovnih znamk Malibu in Carthago.

Prav zaradi velikega zanimanja po vanih (ti so najmanjši in najbolj kompaktni avtodomi) so v zadnjem modelnem letu razširili ponudbo z dvema novima modeloma, potencial za rast pa vidijo tudi pri bolj tradicionalnih integriranih in delno integriranih premium vozilih, ki so priljubljena tako v Nemčiji kot v preostalih evropskih državah. Cene Carthagovih in Malibujevih polintegriranih in integriranih avtodomov se sicer gibljejo med 74 in 170 tisoč evri, Malibujeve cene se ustavijo pri 92 tisočakih, cene Malibujevih vanov pa so od 56 do 83 tisoč evrov.

Sogovornica stanje naročil letos ocenjuje kot zelo obetavno, "naša proizvodnja je polno izkoriščena in delno že deluje v večizmenskem delu". Zato skoraj ne bi smelo čuditi, da boste na vana čakali od devet do dvanajst mesecev, na integrirane in delno integrirane avtodome pa od šest do devet mesecev. So pa precej boljše razmere na trgu rabljenih vozil, še opomni Sandra Županec in med posebnostmi letošnje sezone omeni še vedno večjo privlačnost poslovnega segmenta, kjer so tudi pričakovanja višja: "Kot proizvajalec premium avtodomov moramo seveda zadostiti tem pričakovanjem. Pandemija in z njo povezane splošne razmere hkrati vplivajo na naše dobavne verige. Zaradi pozne dobave delov oziroma vgradnega materiala s strani naših poslovnih partnerjev posledično nastajajo zamude pri dokončevanju in dobavi naših vozil. Ta nestabilnost pa pomeni veliko breme za naše zaposlene."

 

​Ponujajo ne le najem, temveč tudi vsebino

Po izjemnih pretresih zaradi korone v lanskem letu, ko tujih turistov tako rekoč ni bilo, in precejšnji negotovosti ob začetku letošnje sezone, ko so že razmišljali o spremembi poslovnega modela, pa so zdaj zaradi velikega zanimanja za najem avtodomov zelo zadovoljni tudi v podjetju Nest Campers, ki ponuja nekoliko drugačno storitev od običajnega oddajanja avtodomov. Njihove stranke so predvsem avanturisti, mladi pari ali družine, ki želijo spoznati manj obiskane kraje in preizkusiti domačo hrano. "Letos se je sezona zaradi epidemije spet pozneje začela, sedaj pa smo razprodani do sredine septembra. Načrtujemo širitev flote, dodajali bomo druge modele avtodomov in se povezovali s ponudniki iz tujine," pravi soustanoviteljica in direktorica podjetja Nina Majcen. Ocenjuje, da je bilo lani 85 odstotkov strank iz Slovenije, letos jih je približno 60 odstotkov. To je velik preobrat, potem ko je bilo lani več kot 90 odstotkov gostov tujcev. "Idejo za podjetje sem prinesla iz tujine, pri nas dobijo stranke vse potrebno, prinesti morajo le oblačila in denar," pravi Nina Majcen. Strankam dajo zemljevid partnerskih kampov in postajališč, kjer lahko prenočijo brezplačno ali zelo poceni, ter knjižico s podrobnimi opisi slovenskih regij in nasveti za obiske manj znanih krajev.

"Tujci se zelo pogosto vračajo, da lahko še bolje raziščejo državo, Slovenci pa v veliki meri potujejo na Hrvaško, ogromno jih gre tudi na Sardinijo in Korziko. Naše stranke najbolj zanima vsebina, kam iti, kaj pojesti, kako se izogniti kolonam ... Tako ali tako pa so naše stranke naklonjene pustolovščinam in so precej samostojne." Tudi stranke Nest Campers zanima plačilo storitve z državnimi boni, kar je dobrodošla pomoč ponudnikom, pravi Majcnova in opozori na dejstvo, da je storitev oddajanja avtodoma obdavčena z 22-odstotnim davkom, medtem ko se za turistične namestitve plačuje 9,5 odstotka davka, kar pomeni, da se državi večji delež izdanega bona povrne že skozi pobrani DDV.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta