Eržen je še vršilec dolžnosti, razpis drugi teden

Urška Mlinarič Urška Mlinarič
03.04.2020 21:03

Konec tedna prinesel nove napetosti med Janševo vlado in Nacionalnim inštitutom za javno zdravje.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Ivan Eržen za zdaj ostaja vršilec dolžnosti direktorja Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), a te funkcije, kot kaže, ne bo več dolgo opravljal. Člani sveta NIJZ so včeraj sklenili, da bo že prihodnji teden objavljen razpis za novega direktorja NIJZ. Po ocenah novoimenovanega predsednika sveta NIJZ Roka Tavčarja - vlada ga je za člana imenovala pred tremi dnevi skupaj s še dvema članoma - bi lahko novega direktorja dobili že v dveh tednih. Potem ko je Eržen v začetku tedna v intervjuju za tednik Mladina podvomil o upravičenosti zadnjih vladnih ukrepov za zajezitev okužbe s koronavirusom, med njimi o omejitvi gibanja na območje občine in razkuževanju skupnih prostorov v večstanovanjskih stavbah, so se pojavila ugibanja, ali bo zamenjan že na tej seji sveta. Sicer pa je bil NIJZ deležen kritike sedanje vlade že vse od prevzema oblasti, ko je v prvem tednu tedanjo direktorico NIJZ Nino Pirnat zamenjala z Erženom, zamenjala pa je tudi vse štiri svoje predstavnike v svetu.
V tem tednu so se kritike na račun te neodvisne institucije samo še stopnjevale. Tako je minister za zdravje Tomaž Gantar najprej v četrtkovih Odmevih na vprašanje, ali prihaja do trenj med vlado in NIJZ, dejal, da bi si želel boljše sodelovanje s to institucijo. "V tem trenutku je to sodelovanje slabše. Upam, da bodo v bodoče epidemiologi delo opravljali bolj korektno," je odvrnil. Včeraj pa je na twitterju dodal, da je "zaskrbljujoče, da je do ukrepov kritična prav NIJZ".
Sicer pa je v strokovni skupini poznavalcev, ki svetuje vladi glede epidemije novega koronavirusa, nehala sodelovati tudi epidemiologinja Maja Sočan, edina predstavnica NIJZ v skupini, ki sicer na NIJZ vodi center za nalezljive bolezni. Uradno je odstopila iz osebnih razlogov, neuradno pa je slišati, da se je strinjala z mnenjem direktorja Eržena. Tavčar je potrdil, da je bila Sočanova navzoča na včerajšnji seji sveta, a da ni povedala nič. "Odstop je verjetno njena osebna odločitev, vsaj drugih informacij nimam," je povedal. Svet NIJZ je včeraj dolgo razpravljal tudi o komunikaciji med vlado in NIJZ. Po Tavčarjevih besedah so se dogovorili, da bodo morali na NIJZ pred objavo vsa priporočila in ukrepe uskladiti z vlado, da v prihodnje ne bi prišli "do nasprotja z ukrepi, ki jih je vlada že prej predvidela ali celo sprejela".
A naši sogovorniki z NIJZ, ki niso želeli biti imenovani, poudarjajo, da so na NIJZ že zdaj morali vsa priporočila in nasvete, ki so jih objavljali na svoji spletni strani, pošiljati v odobritev na ministrstvo za zdravje in včasih so na to odobritev morali čakati tudi po nekaj dni, kar je v razmerah, ko se situacija spreminja iz dneva v dan, neprimerno.
V tej luči izzveni tudi včerajšnja kritika vladnega govorca Jelka Kacina sila nenavadno. Dejal je, da je želja vlade, da bi bil NIJZ čim bližje dogajanju v realnosti, "da ne bi hodil za dogodki, ampak pred njimi". Želeli bi si, da bi se nacionalni inštitut odzival vsakodnevno in prilagajal ukrepe in nasvete novim spoznanjem, je dejal. "Zdaj ni trenutek za dolge razprave. Potrebne so odločitve, potrebno je ukrepanje," je dejal Kacin. "Mi smo vzpostavili sistem, po katerem lahko komuniciramo s celotnim prebivalstvom v realnem času, ko lahko prenesemo ključna sporočila. Pričakujemo pa, da nam bodo ta ključna, razumljiva sporočila zagotovili strokovnjaki NIJZ," je dejal.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta