(FOTO in VIDEO) Partnerstvo za Pohorje: Za zeleni razvoj Pohorja 28 partnerjev

Jasmina Cehnar Jasmina Cehnar
12.12.2019 19:57

Ustanovljeno je partnerstvo, ki naj bi omogočilo pridobivanje sredstev iz državnih in evropskih virov ter Pohorje povzdignilo v razvito turistično destinacijo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Devetnajst občin, tri podjetja, šest agencij in zavodov se je zavezalo k sodelovanju, ki naj bi vzpostavilo skupno blagovno znamko Pohorja, promocijo in produkte, investicije v infrastrukturo ...
Igor Napast

Na Poti med krošnjami na Rogli so v sproščenem vzdušju in ob zvokih domače glasbe 19 občin, tri podjetja, šest agencij in zavodov slovesno dodali podpis k ustanovitvi Partnerstva za Pohorje, katerega cilj je skupen razvoj in promocija Pohorja. "Vesel sem, da je danes tu toliko pozitivne energije. Je pa bolj bistveno, kaj bo tukaj čez deset let," je zbrane nagovoril Saša Arsenovič, župan Mestne občine Maribor, ki je pobudnica povezovanja. Pohvalil je vse partnerje, zlasti pa občine, ki so po njegovih besedah pristopile brez odlašanja. Izpostavil je še, da imajo z besedo razvoj v mislih takega, ki je do narave prijazen. "Povezujemo regijo ne glede na to, komu ali čemu kdo pripada, ker nas druži samo eno - da bi radi bolje živeli in delali dober projekt," je še povedal.
{twitter}https://twitter.com/AljosaPersak/status/1205114711731310592{/twitter}
{twitter}https://twitter.com/AljosaPersak/status/1205110002245083136{/twitter}

Po denar že v letu 2020

Partnerstvo si bo prizadevalo za umestitev skupnih kolesarskih in pohodniških poti, razvoj žičniške infrastrukture, povezovanje turističnih produktov in ponudnikov, enotne informativne table, za skupno spletno stran in celostno grafično podobo Pohorja, ki ga želijo tržiti kot eno destinacijo. Strateški in izvedbeni del partnerstva pelje Mariborska razvojna agencija (MRA).
{twitter}https://twitter.com/AljosaPersak/status/1205113715366023168{/twitter}
Njen direktor in gonilna sila projekta, Uroš Rozman, je povedal, da bo prvi korak priprava novelacije strategije za Pohorje, ki bo v obzir vzela že obstoječe tovrstne dokumente. "V MRA bomo obiskali vse partnerje in dobili informacije, kaj so projekti in želje na Pohorju. To bomo združili v strategijo, ki jo bomo vsi podprli - to je zelo pomembno, ker so v preteklosti naredili kar nekaj strategij, a se z njimi nikoli niso strinjali vsi na Pohorju," je pojasnil Rozman, ki ima zaupanje sodelujočih zaradi uspešnega vodenja projekta Dravske kolesarske poti. Vsi v strategijo zajeti projekti bodo imeli tudi konkretne finančne ocene, kar bo osnova za pridobivanje sofinanciranja iz državnih in evropskih virov. Dokument naj bi bila spisan do srede prihodnjega leta, nakar naj bi partnerstvo aktivno začelo iskati denar pri državi in ministrstvih. Arsenovič je omenil tudi možnost, da bi državna sredstva pridobili po vzoru sistema celostnih trajnostnih naložb.

Priložnost za vzhod

Mariborska poslanka Lidija Divjak Mirnik pa je spomnila na novo finančno perspektivo EU, ki da je priložnost za dvig vzhodnega dela države. "To partnerstvo je zgodovinsko, ker ste župani pogledali čez meje svojih občin in se začeli zavedati, da bomo samo s skupnimi močmi, znamko in produkti močnejši in konkurirali razvitejšemu zahodu Slovenije," je dejala. Partnerstvo bi lahko pripomoglo tudi k sprejetju zakona o Pohorju, a to ni primarni cilj tega povezovanja, je bilo še slišati od sogovornikov.

Boštjan Paradiž
Jasmina Detela
Marko Soršak 
Andrej Petelinšek
Franjo Golob: "V drugem paketu so bile maske, ki tudi po moji oceni niso najbolj primerne."
Urška Polanc
Helena Cvikl 
Sašo Bizjak
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta