Igor Zorčič pred kongresom SMC: Počivalšek da je Boris Johnson? Popoln nesmisel!

Matija Stepišnik Matija Stepišnik
20.09.2019 18:12

Podpredsednik SMC in vodja poslanske skupine stranke, ki je v prejšnjem mandatu vodila vlado, za Večer pred sobotnim kongresom, na katerem bo predsedniški položaj prevzel Zdravko Počivalšek.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
"Miro Cerar ostaja podpredsednik vlade in zunanji minister, kar že samo po sebi prinaša odgovorno vlogo v delovanju stranke," pravi Igor Zorčič (desno), na posnetku z odhajajočim Mirom Cerarjem. 
Andrej Petelinšek

Sestop ustanovitelja stranke, po katerem je SMC v začetku tudi nosila ime, je gotovo prelom v življenju stranke. Če pogledate nazaj, kaj je šlo narobe, da je SMC prišla v takšen položaj?
"Vsekakor je to velika prelomnica v življenju stranke. Malo slovenskih strank doslej je šlo skozi ta zahtevni proces, ki stranko dolgoročno utrdi kot stalnico v političnem prostoru. SMC ni v slabi kondiciji, kot želijo nekateri to prikazati. Nasprotno, je v dobri kondiciji, ima dobro poslansko in ministrsko ekipo, delujoče lokalne odbore in veliko število občinskih svetnikov. Komentarji političnih analitikov, za katere vnaprej veš, kaj bodo rekli, na primer v smislu, da je stranka mrtva in podobno, niso samo nepoznavalski, ampak tudi zlonamerni. Predvsem pa so odraz tega, da je SMC s svojim rezultatom vse od leta 2014 trn v peti klientelističnim omrežjem, ki so imela in še vedno imajo velik vpliv na oblikovanje javnega mnenja preko raznih mnenjskih voditeljev. In če sem samokritičen: tudi stranka je skozi lastna ravnanja in kadrovsko selekcijo naredila nekaj napak, ki pa so bile potem v nekaterih medijih prav za namene diskreditacije izrazito potencirane."
Kakšna bo v stranki poslej vloga Mira Cerarja?
"Miro Cerar ostaja podpredsednik vlade in zunanji minister, kar že samo po sebi prinaša odgovorno vlogo v delovanju stranke."
Namesto Mira Cerarja prihaja Zdravko Počivalšek. Lahko trende, ki so obrnjeni navzdol, padec na volitvah v DZ, lokalnih volitvah in velik neuspeh na evropskih, obrne? S čim?
"Rezultate na volitvah v DZ leta v 2018, ko so nas tu nekateri že pokopavali, nam številne stranke zavidajo. Po številu poslancev smo tretja največja poslanska skupina in k temu ni kaj dodati. Ampak če se želimo v prihodnje izogniti slabo organiziranim kampanjam, kakor je bila tista za evropske volitve, in če želimo doseči enak rezultat kot na državnozborskih volitvah leta 2018, potrebujemo nov način dela, tako v vodstvu stranke kot na lokalnem nivoju. Zdravko Počivalšek ima nujno potrebne organizacijske sposobnosti, hkrati pa je preprost, delaven, neposreden in iskren človek, ki uživa široko zaupanje tako v stranki kot širše."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta