Imenovanje Ermenčeve na čelo vojske opažajo tudi v tujini

Aleš Kocjan
27.11.2018 14:29

Vlada je za načelnico Generalštaba Slovenske vojske imenovala generalmajorko Alenko Ermenc, kar ni ušlo niti sloviti televizijski mreži CNN

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tamino Petelinšek/Sta

Vlada je danes na predlog ministra za obrambo Karla Erjavca razrešila generalmajorja Alana Gederja s položaja načelnika Generalštaba Slovenske vojske. Z jutrišnjim dnem prevzema vajeti Slovenske vojske novopečena generalmajorka Alenko Ermenc, ki ji je predsednik republike in vrhovni poveljnik obrambnih sil Borut Pahor prejšnji teden podelil generalski čin.
Minister Erjavec je predlagal imenovanje Ermenčeve za načelnico na podlagi njenih izkušenj pri poveljevanju enotam Slovenske vojske, sodelovanja pri vzpostavljanju sistema poklicne vojske ter ustrezne civilne in vojaške izobrazbe. Prva ženska generalka v zgodovini Slovenske vojske je v sistemu zaposlena od leta 1991 in je do zdaj opravljala različne formacijske dolžnosti, pri čemer vodstvene formacijske dolžnosti v Slovenski vojski opravlja od leta 2001. Ermenčeva je tudi prva ženska na najvišjem položaju v vojskah zveze Nato, po do zdaj znanih podatkih pa tudi v svetu ni znan primer ženske na čelu profesionalne vojske, kar ni ušlo niti tujim novinarjem, ki spremljajo obrambne zadeve in nacionalno varnost.
{twitter}https://twitter.com/rabrowne75/status/1067426254343888896{/twitter}
Ima ustrezno izobrazbo, saj je končala dodiplomski študij na Fakulteti za družbene vede v Ljubljani. Poleg tega je leta 2009 uspešno končala šolanje na Kraljevi akademiji v Londonu (Royal College of Defence Studies). Podiplomsko izobraževanje je opravila na King's College University of London in pridobila magistrski naziv iz mednarodnih študij. V svoji vojaški karieri je opravljala poveljniško dolžnost na taktični ravni ter štabne dolžnosti na operativni in strateški ravni vodenja in poveljevanja v Slovenski vojski. Izpolnjuje predpisane pogoje za zasedbo formacijske dolžnosti načelnice generalštaba. V čin generalmajorke je bila povišana novembra 2018.
Za svoje delo na vojaško-obrambnem področju je prejela številna domača in tuja priznanja, med katerimi izstopajo domača bronasta medalja generala Maistra z meči za prispevek v osamosvojitveni vojni za Slovenijo, zlati medalji Slovenske vojske in generala Maistra, zlata medalja 5. obveščevalno-izvidniškega bataljona, zlata plaketa Verifikacijskega centra Slovenske vojske in srebrni meč Poveljstva sil. Med tujimi priznanji izstopata medalja za udeležbo na mednarodni misiji Kosovo in red za zasluge v stopnji komendatorja z meči.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta