Industrijska robotika: V Kočevju prva Yaskawina tovarna robotov v Evropi

Srečko Klapš Srečko Klapš
08.04.2019 18:47

Japonska Yaskawa bo s 25 milijonov evrov vredno naložbo dala več kot 150 delovnih mest, desetino v razvoju. V Kočevju bo še tovarna elektromotorjev.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Trenutno v novi tovarni Yaskawa Europe Robotics v Kočevju do 200 robotov na mesec izdeluje 50 ljudi. Do konca leta naj bi jih zaposlili do sto. Ko bodo delali v treh izmenah, pa okoli 250.
Robert Balen

Po dveh letih gradnje je japonska tehnološka korporacija Yaskawa danes v Kočevju odprla prvo tovarno industrijskih robotov v Evropi in novi evropski center za razvoj robotike. Bruno Schnekenburger, predsednik in izvršni direktor Yaskawe Europe, je povedal, da se s šele tretjo tovarno za proizvodnjo industrijskih robotov na svetu v tem delu Evrope odzivajo na povečanje povpraševanja v regiji, ki vključuje še trge Bližnjega vzhoda, Afrike in Rusije. "Na ta način lokaliziramo dobavne verige, skrajšujemo dobavne roke in z evropskim centrom za razvoj robotike prinašamo tudi visoke tehnologije in znanje."
Do 400 robotov na mesec
V razvojnem oddelku bodo razvijali rešitve za prehod na industrijo 4.0, programsko opremo za aplikacije in robote za specifične potrebe industrije. Nova tovarna v Kočevju pokriva 80 odstotkov trenutnih potreb po industrijskih robotih Yaskawe, saj ima zmogljivost proizvodnje 10.000 robotov letno. Na vprašanje Večera, kakšna bo dinamika proizvodnje, je Schnekenburger odgovoril, da trenutno izdelujejo 200 robotov na mesec, v naslednjih mesecih jo bodo zvišali na 300, po februarju 2020 pa na 400 na mesec. Ocenjujejo, da bodo s prispevkom kočevske tovarne zvišali letno proizvodnjo industrijskih robotov s 25.000 na 30.000. To so šestosni industrijski roboti Motoman GP z nosilnostjo od sedem do 225 kilogramov. Gre za serijo, ki omogoča precizno spajanje, z velikimi hitrostmi pa lahko izvajajo operacije pakiranja ter podajajo dele in komponente v proizvodnji. Manfred Stern, regionalni vodja Yaskawe Europe, je dodal, da evropski del razvija mikročipe za novo generacijo industrijskih robotov. Poleg Slovenije so v zadnjih mesecih odprli še dve tovarni, eno v Nemčiji in nazadnje v Franciji.
Pomen železniške povezave
Hubert Kosler, direktor nove tovarne Yaskawa Europe Robotics, ki je leta 1990 z ustanovitvijo prve tovarne Yaskawa v Ribnici postavil temelje industrijske robotike pri nas, je na vprašanje o številu zaposlenih odgovoril, da v novi tovarni trenutno dela 50 ljudi, do konca leta jih bo med 90 in 100 ter od leta 2023 več kot 150.

Hiroshi Ogasawara, prvi mož Yaskawe: "Tovarna elektromotorjev bo v Kočevju. Kdaj, pa je odisno od prodaje robotov, ki jih tu izdelujemo."
Robert Balen
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta