Inflacija v Sloveniji januarja nazadovala na 3,3 odstotka

STA, M.R.
06.02.2024 10:50

Januarja se je nadaljevalo umirjanje inflacije. Cene življenjskih potrebščin so se v medletni primerjavi zvišale za 3,3 odstotka, kar je 0,9 odstotne točke manj kot decembra lani.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fotografija je simbolična
Sašo Bizjak

V mesečni primerjavi so cene tretji mesec nazadovale, tokrat predvsem zaradi razprodaj oblačil in obutve za 0,6 odstotka, je objavil statistični urad.

Letna inflacija je bila januarja tako bistveno nižja kot pred letom dni, ko je dosegla 10,0 odstotka. Bila je tudi občutno nižja od lanske povprečne inflacije, ki se je ustavila pri 7,4 odstotka.

K letni inflaciji so največ, 0,6 odstotne točke, prispevale višje cene hrane in brezalkoholnih pijač. Se pa njihova medletna rast še naprej umirja. Januarja je dosegla 3,2 odstotka, decembra lani je bila pri 4,6 odstotka, v mesecih pred tem pa še precej višje.

S po 0,5 odstotne točke vpliva so sledile podražitve iz skupin stanovanje, voda, električna energija, plin in drugo gorivo (dvig za 3,6 odstotka) ter zdravstvo (za 9,4 odstotka).

V nasprotju s prejšnjima dvema letoma pa so statistiki v letošnjem januarju zaznali upad cen. To je bila predvsem posledica nižjih cen oblačil in obutve, ki so se ob sezonskih razprodajah pocenili za 8,3 odstotka in k padcu cen prispevali 0,6 odstotne točke.

Letna rast cen, merjena s harmoniziranim indeksom cen življenjskih potrebščin, ki se uporablja za primerjave v EU, je bila januarja medtem 3,4-odstotna, potem ko je bila decembra 3,8-odstotna, v januarju lani pa 9,9-odstotna. V mesečni primerjavi so se cene tudi po tem indeksu znižale za 0,6 odstotka.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta