(INTERVJU) Borut Urnaut: Bi sedli v letalo z vgrajenim našim jeklom?

Petra Lesjak Tušek Petra Lesjak Tušek
28.02.2020 16:34

Potem ko je največja koroška jeklarska družba stala na mestu, lovi nov zagon. Na kak način bo prebojna, v pogovoru z glavnim direktorjem SIJ Metala Ravne, ki je za uresničitev odločnejše strategije tudi prevzel vajeti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Borut Urnaut: "Ključno je, da se spremeni naša filozofija in nastopi odgovornost."
Dobran Laznik

Kaj je bilo odločilno, da ste sprejeli izziv vodenja SIJ Metala Ravne, in kako se izkušnje po skoraj pol leta ujemajo z vašimi pričakovanji?
"Ko so me povabili na pogovor v Ljubljano, na sedež Skupine SIJ, sem ocenil, da mi zaupajo tako uprava kot zaposleni v naši družbi. To sta bila ključna trenutka. Zdelo se mi je, da bi lahko povezal tudi pričakovanja po doseženih rezultatih. Hkrati imam po letih izkušenj v SIJ Metalu Ravne predstavo o razvoju podjetja. Se pa pri nas vse dogaja na dolg rok, v kratkem času je karkoli težko spremeniti, zato je pomembno tudi, da smo potrdili srednjeročni strateški načrt razvoja do leta 2025. Ta predvideva pomembne naložbe v razvoj, usmerjenost na nove trge z višjo dodano vrednostjo in utrjuje naš položaj tretjega proizvajalca orodnih jekel v Evropski uniji."
V zadnjem obdobju cilji SIJ Metala niso bili izpolnjeni.
"Dejstvo je, da je SIJ Metal Ravne v zadnjih dveh letih stal na mestu z vidika rezultata in razvoja. Gospodarski načrt za leto 2020 je prehodno obdobje optimizacije, povečevanja učinkovitosti in avtomatizacije proizvodnje ter spremembe strukture programa in tržnih poti. Ključno je, da predvideva za skoraj sto milijonov evrov investicij, ki podpirajo našo strategijo do leta 2025."
Ugotavljate stagnacijo, a lastniki so večkrat izpostavljali milijonska vlaganja. Se je torej učinek teh izčrpal in je potreben nov zagon?
"Vlaganja v skupini so bila, a naša družba potrebuje nov zagon. Konkurenca, zlasti z vzhoda, je izjemno agresivna, ne miruje, investira. Prihaja s produkti in cenami, ki jim nismo kos. Naložbeno je temu treba slediti, s proizvodi pa se odmikati, in še bolj odločno prehajati v programe, kjer smo konkurenčni. Tu - v višji kakovosti in manjših količinah - je naša zgodba. Na nišnih jeklarskih trgih z višjo dodano vrednostjo."
Pa ste lahko nosilci, ne samo sledilci konkurenci, ste tudi dovolj inovativni?
"Smo izjemno hitri, takrat, ko gre za generične izdelke. Hitro lahko zagotovimo kakovost in smo pri tem izvrstni. V zadnjih treh letih pa smo tudi zelo inovativni, saj smo razvili jekla, ki jih na trgu še ni, pod lastno blagovno znamko in lani prijavili tudi prvi patent. Inovativnost je pri nas ključnega pomena. Vsako leto razvijemo vsaj deset novih kakovosti jekel in več kot sto novih izdelkov. S temi poskušamo prodreti na trge, ki jih potrebujemo, in smo tudi razvojni partner nekaterim eminentnim podjetjem v svetu na področju orodjarstva in energetike."

Borut Urnaut: "SIJ Metal Ravne ni še nikoli ravnal protizakonito, tako da s tega vidika ni bojazni."
Dobran Laznik
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta