(INTERVJU) Generalni direktor ZZZS Marjan Sušelj: "Država bo morala prispevati več za zdravstvo"

Urška Mlinarič Urška Mlinarič
24.04.2020 18:45

Pri zdravstveni blagajni ocenjujejo, da bodo imeli zaradi manj vplačanih prispevkov konec leta izgubo, zato pričakujejo pomoč države, pravi direktor in še opozori na nujno prevetritev košarice pravic.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
"Zdravstveni timi ob preventivnih ukrepih za zajezitev okužbe ne bodo mogli v delovniku obravnavati dvajset pacientov, kot je to veljalo pred epidemijo, temveč le osem do devet," pravi generalni direktor ZZZS Marjan Sušelj.
Robert Balen

Zaradi epidemije se je način dela v zdravstvenih ustanovah temeljito spremenil in bo tak ostal še kar nekaj časa. Zdravstveno osebje potrebuje bistveno več zaščitne opreme in časa za obravnavo posameznih pacientov. Če tega ne bomo optimizirali, bodo čakalne dobe le še daljše, pravi generalni direktor Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) Marjan Sušelj. Ki kot enega od temeljnih premislekov ob nujni reformi zdravstvenega varstva v naslednjih tednih in mesecih izpostavlja tudi prevetritev košarice storitev, ki jo krije zdravstvena blagajna. To pomeni, da bodo stroške za določene storitve prevalili na pleča ljudi.
Opozarjate, da se bodo čakalne dobe daljšale, če se v sedanjih razmerah ne bo pristopilo k optimizaciji obravnave pacientov. Kaj predlagate?
"Ocene so, da zdravstveni timi ob preventivnih ukrepih za zajezitev okužbe ne bodo mogli v delovniku obravnavati dvajset pacientov, kot je to veljalo pred epidemijo, temveč le osem do devet. To pa pomeni, da bi lahko številni pacienti ostali zunaj sistema. Da se to ne bi zgodilo, smo ministrstvu za zdravje predlagali, da bi razširjeni strokovni kolegiji po dejavnostih prevetrili klinične smernice in določili, katere storitve za ugotovitev zdravstvenega stanja pacienta je na določenem področju smiselno izvesti in katere nimajo dodane vrednosti. Treba bi bilo spremeniti tudi način organizacije dela.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.